Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Контрол на главния прокурор и съдебна реформа "тинтири-минтири": Какво обещават партиите за сигурността и правосъдието?

25 март 2023, 14:00 часа • 5135 прочитания

В навечерието на предсрочните парламентарни избори на 2 април партиите приключват с кампанията, а обещанията към избирателите се увеличават с всеки изминал ден. 

Какви са плановете на всяка от водещите партии и коалиции в сектора на сигурността, както и какви ще са реформите в МВР и съдебната система? Ето какво обещават някои от основните партии:

"Продължаваме Промяната - Демократична България"

От новата формация на настоящия вот припомнят, че именно двете партии са направили първите реални стъпки в съдебната реформа и в борбата с корупцията с някои от знаковите емблеми на кабинета "Петков", сред които контрола на граничния пункт „Капитан Андреево“,  закриването на специализираното правосъдие, установяване на европейската прокуратура.

Сега коалицията обещава да продължи принципите си за “нулева толерантност към корупцията” и “никой не е над закона”, като това ще стане чрез борба с битовата престъпност, ефективни гаранции за правата и законните интереси на гражданите, както и за справедлив и навременен достъп до правосъдие, разходване на публичния ресурс в полза на обществото, а не на определени политически и бизнес кръгове, равномерно разпределение на работата на магистратите с цел по-бързо разглеждане на висящи спорове, подкрепа за жертвите на домашно насилие и преследване на насилниците, както и приемане на промени в Закона за защита от домашно насилие.

ПП-ДБ ще работят и за укрепване на правовата държава чрез независим съд и отчетна и отговорна прокуратура, както и за създаване на нова Комисия за противодействие на корупцията с разследващи функции спрямо лица от високите етажи на властта. Наред с това ще бъде въведен и съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства за длъжностни и корупционни престъпления, както и въвеждане на реален механизъм за разследване и търсене на наказателна отговорност на главния прокурор за извършени от него престъпления и за временното му отстраняване от длъжност, докато тече разследването.

ГЕРБ-СДС

Формацията на Бойко Борисов така и не обяви своята предизборна програма за предстоящия вот. Достатъчно красноречиви са обаче изявленията на различни представители на ГЕРБ по темата съдебна реформа. На 7 март Делян Добрев коментира в свое интервю, че важните теми за обществото са инфлацията и обедняването на народа и окачестви темата за главния прокурор като "тинтири - минтири". Прави впечатление, че генерално конкретните стъпки на партията не са разказвани от представителите на ГЕРБ в техните медийни участия.

Макар на думи в 48-ия парламент ГЕРБ-СДС да се обявяваха в подкрепа на съдебната реформа, до ефективни действия така и не се стигна, тъй като в същото Народно събрание партията не предприе стъпки навреме, а и не прояви желание за приемане на предложенията на правосъдния министър Крум Зарков за контрол над главния прокурор, който в сегашната държавна структура е практически безконтролен. 

ДПС

От ДПС изтъкват в своята програма единствено "конституционна съдебна реформа", без да уточнява каква точно и с какви параметри. Припомняме, че партията от дълги години е с проблемен имидж по отношение корупцията и върховенството на правото и закона - доказаха го редица знакови казуси, сред които санкциите по закона "Магнитски" срещу Делян Пеевски.

В свое интервю  зам.-председателят на партията Йордан Цонев заявява: "Съдебната реформа е изключително важна. Трябва да се промени законът. Ако говорим за съдебна реформа да сложим предложенията на масата. Започва се с конституцията", каза той пред bTV и припомни, че от ДПС вече са предлагали такава промени не само в прокуратурата, но и в съда. "Съдебната система и ширещата се корупция са претенции на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да имат власт", каза Цонев.

БСП

В сайта си социалистите са публикували обширна програма за своите приоритети в сектор "Върховенство на правото, борба с корупцията и защита на човешките права". Целта на предложенията на БСП са ефективно правосъдие, независима съдебната система, контрол и отчетност на главния прокурор, стоп на недосегаемостта на висши длъжностни лица. Затова социалистите предлагат мерки като налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор, нова съдебна карта, нов закон за промяна на Антикорупционната агенция, край на лобисткото законодателство, както и включване на съдилищата и Конституционния съд в ефективен национален механизъм за защита на човешките права.

Левите предвиждат и разширяване на правомощията на Омбудсмана и Висшия адвокатски съвет, които вече да могат да сезират Конституционния съд, както и да въведат лична имуществена отговорност на длъжностните лица, които нарушават основните права на гражданите (регресна отговорност). 

"Левицата"

Новата коалиция също ще апелира за промяна в конституцията с цел съдебна реформа, а не отделни промени в законодателството. Това се разбира от думи на лидерът на "Движение 21" и партньор в коалиция "Левицата" Татяна Дончева в началото на предизборната кампания.

"Съдебната реформа е важна тема за нас, това, което се предлага като пакет закони в плана за възстановяване, няма да свърши никаква работа. Това премиерът Гълъб Донев не го разбира, не го разбира и Христо Иванов, който за пореден път внася един и същи пакет на съдебна реформа. Всички, които могат да ни спрат по пътя за Шенген, вадят върховенството на закона и корупцията. Без конституционна промяна не може да стане това, което искаме", казва тя и подчертава, че темата за контрола върху главния прокурор е безсмислена сама за себе си.

"Освобождаването му според конституцията в момента се прави от неговите подчинени. Другото, което трябва да се промени е следственият апарт, който съществува от години, но не работи. Трябва да има функционална независимост на прокурорите. Тази работа може да стане и е необходимо съгласие на ГЕРБ и ДПС. Те нямат интерес да продължават да се пънат", подчертава Дончева.

Възраждане

В сферата на националната сигурност, правосъдието и реформите "Възраждане" имат сравнително скромни приоритети, ограничаващи се до "възраждане на българската войска" и оборудване българската армия с най-напредналите средства за национална защита.

Според проруската формация е необходима защита на интересите на предприятията от отбранителната ни индустрия, както и приоритетно въоръжение на армията с българско въоръжение и оборудване, при равни други условия. Партията на Костадинов ще настоява и за контрол на търговията с българско оръжие и недопускане на въоръжаване на терористични и незаконни паравоенни формирования с българска оръжейна продукция.

"Български възход"

Партията на Стефан Янев също залага основно на лозунги, сред които "ще градим заедно силна държава, чрез осигуряване на вътрешната ни сигурност и инвестиции в собствените ни отбранителни способности" и "ще осигурим непрекъснато развитие и усъвършенстване на системата и политиката за вътрешна сигурност и обществен ред в съответствие с очакванията на гражданското общество, динамиката на обществените процеси, международните договорености и глобалното технологично развитие".

Конкретните мерки, които все пак са залегнали в програмата на формацията, са свързани с ограничаване на организираната престъпност, намаляване на пътно-транспортните произшествия, пожарите, бедствията и катастрофите, измамите, незаконния трафик и други.

ОЩЕ: Какво обещават партиите преди 2 април в сектор образование и наука?

Янев и колегите му ще работят за осъществяване на законодателна реформа за ефикасно правно регулиране на отделните сфери (направления) в системата за вътрешна сигурност и обществен ред.

В областта на сигурността "Български възход" ще се бори са нов Закон за отбраната и Въоръжените сили, подпомагане на млади кадри и освобождаване на военнослужещите-пенсионери, оптимизация на администрацията в системата на МО, модернизация на въоръжените сили с акцент върху развитието на способности на Сухопътни войски.

*Подборът на конкретните формации е направен спрямо резултатите от най-актуалното към този момент социологическо проучване - на "Тренд", като са избрани политически сили с прогнозна подкрепа от над 1%.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес