Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Контрабандата не спира - събираемостта от акцизи пада

03 октомври 2013, 17:40 часа • 67264 прочитания

Предизборното обещание на БСП да затегне контрола върху митниците и да повиши драстично събираемостта на акцизи, за да може да се подпомогне социалната сфера и икономиката с този свеж приток на пари, все още не се изпълнява. Според БСП със спирането на контрабандата от времето на ГЕРБ и парите, които иначе не отиват в държавната хазна, много от секторите в държавата могат да се подобрят.

Съгласно Месечния бюлетин за изпълнение на бюджета, който е достъпен на сайта на Министерството на финансите, към края на месец август тази година събраните акцизи са общо 2,590.1 млрд. лева. За сравнение преди година сумата възлиза на 2,614.6 млрд. лева. Това означава 24,5 млн. лева по-малка събираемост в момента.

Разбивката на събираемостта на акцизи показва следното – от акциз на горива са събрани 1,231.9 млрд. лева през тази година към месец август спрямо 1,235.9 млрд. лева за същия период на миналата година. При тютюна цифрата към август е 1,157.5 млрд. лева сега при 1,169.9 млрд. лева преди година, а по отношение на алкохола цифрата към август е 174.5 млн. лева спрямо 177.9 млн. лева през август 2012 година.

Преди извънредните парламентарни избори лидерът на БСП Сергей Станишев казваше, че от контрабанда годишно държавата губи 1.5 млрд. лева. Само от акциза на горива се крадели 500 млн. лева.

Откакто кабинета „Орешарски” е на власт, не е хванат нито един камион с контрабандно гориво, твърди OFFnews. Припомняме, че докато Бойко Борисов беше на власт, той публично каза, че играе карти с шефа на „Лукойл” Валентин Златев.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес