Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конституционният съд се мести в сградата на ББР, решиха депутатите

21 юли 2023, 18:23 часа • 3481 прочитания

Народното събрание реши единодушно да се предостави нова сграда на Конституционния съд. Става дума за сградата на ул. "Цар Освободител" № 2, която в момента се ползва от Българската банка за развитие.

В момента КС се намира на последния етаж на основната сграда на Министерски съвет на ул. Дондуков 1. Той е там от създаването си през 1991 г.

Идеята е на лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков, на "Демократична България" - Христо Иванов и на ДПС - Мустафа Карадайъ.

С решението парламентът възложи на Министерският съвет да предприеме необходимите действия съобразно своите правомощия да придобие и да предостави на Конституционния съд сградата на Българската банка на развитие. Още: Пеевски, "Булгартабак", ББР, над 50 млн. лв.: Пак щекотливи въпроси

В мотивите вносителите посочват, че е "многогодишен проблемът със сградния фонд и помещенията, в които Конституционния съд се помещава" и отбелязват, че не е намерено ефективно решение и до ден днешен "въпреки многократните напомняния".

Как ББР реагира на новината, че депутати искат да дадат сградата ѝ на Конституционния съд - четете тук.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес