Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конституционният съд: Правосъдният министър може да иска освобождаването на главния прокурор

08 февруари 2022, 12:16 часа • 5506 прочитания

Конституционният съд реши единодушно, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Предстои публикуването на мотивите към решението. 

То беше взето след питане на бившия служебен министър Янаки Стоилов, което се случи след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли като недопустимо искането му за отстраняване на ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев. Тогава 7-часовият дебат премина основно в това дали изобщо Стоилов като министър има право да иска подобно нещо.

В решението на КС от днес обаче се казва: "Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129, ал.3, т.5 от Конституцията".

Цитираната разпоредба гласи, че една от хипотезите за предсрочно прекратяване на мандата е "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт".

Очаква се още тази седмица министър Надежда Йорданова отново да внесе искане във ВСС за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор именно с тези мотиви. Йорданова многократно е призовавала за оставката на Гешев, като това стана повод за публичен сблъсък между двамата при първото ѝ участие в заседание на ВСС. В края на миналия месец тя заговори и за конкретни нарушения на главния прокурор. Ако Йорданова има готовност с такова искане, то може да бъде внесено още в четвъртък по време на пленума на съдебния съвет.

Твърденията на министърха бяха причината и Антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров до 1 март, да се самосезира и да образува проверка срещу Гешев. КПКОНПИ извика Йорданова да даде конкретни факти, но правосъдният министър отказа да се яви.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес