Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конституционни промени и съдебна реформа - какви са възможностите?

16 август 2020, 17:57 часа • 8291 прочитания

Какви са възможностите за конституционни промени и съдебна реформа след предложенията на премиера Борисов и ГЕРБ. Коментар по темата направиха експерти в предаването "120 минути" по bTV.

Добра новина е, че темата за съдебната реформа е поставена на дневен ред и не позволява отстъпление, заяви съдия Мирослава Тодорова, която е и бивш председател на Съюза на съдиите в България. По думите ѝ в множество становища Венецианската комисия е алармирала за проблеми във функционирането на Висшия съдебен съвет.

„Тази конституционна аритметика, която ни предложи министър-председателят, също не е удовлетворяваща. Макар че се заявява, че тя съответства на предложенията на Венецианската комисия. Те не съответстват, защото и да бъде прието изменението - съдиите, избрани от съдии пак ще бъдат малцинство. Причината е, че двамата председатели на върховни съдилища също са избрани от тях“, обясни магистратът. Тя допълни, че плюс двамата големи, парламентарната квота ще има превес с един. Съдия Тодорова посочи, че в общественото пространство се налага мнението, че съдебната реформа е проведена, предложението за разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия е козметичен детайл.

„Това не е вярно, защото след приемането на измененията в Конституцията, следващото становище от 2017 г. на Венецианската комисия – видяха проблема, че съдиите продължават да бъдат зависими от прокуратурата и от политическата квота“, коментира съдия Тодорова.

На въпрос дали тя самата е зависима – тя отговори, че в съдебната система се случват катаклизми и даде пример, че е била уволнявана и след това възстановявана. „Политическата класа винаги е имала превес във ВСС, всички проблеми на политическата класа вече са част от съдебната власт“, допълни Тодорова.

Относно предложенията за главния прокурор – да се намали мандата му от 7 на 5 г. и да бъде изслушван от Народното събрание на всеки шест месеца, съдия Тодорова попита: „Защо в предложенията на министър-председателя не пише нищо за прокурорската колегия. По същество, отговорността и отчетността на главния прокурор в функция на прокурорската колегия. Трябва да мислим как прокурорската колегия ще осигурява обществения контрол“, посочи магистратът. Тя уточни, че съдиите не трябва да взимат страна относно антиправителствените протести, защото те са в ролята на арбитри и не трябва да се компрометират.

"Отдавна е време за промени в Конституцията, но не по инициативата на премиера Бойко Борисов. Конституцията е обществен договор между гражданите и държавата. Не е логично и не е морално хората да сключват най-важния за бъдещето си договор с човек, който бих нарекъл патологичен лъжец". Това заяви адвокат Михаил Екимджиев по повод предложението на министър-председателя за свикване на Велико народно събрание и внасяне на нова Конституция.

Екимджиев обясни, че няма причина гражданите да вярват, че Борисов ще инициира сключването на един смислен обществен договор. “Колко души, гласували за Борисов и ГЕРБ преди 3 години и половина, със сигурност биха изразили същото доверие и сега? Имаме исторически опит - на 9 декември 2015 г. Борисов и ГЕРБ тарикатски измамиха не само своите коалиционни партньори, но и българските граждани за обещаната тогава реформа в съдебната система. Беше постигнато коалиционно споразумение, то беше прието на първо четене. И между първото и второто четене то беше подменено. През това време премиерът риташе топка с “Бистришките тигри”, подчерта адвокатът.

Той отново каза, че Борисов няма морално право да предлага промени в Конституцията. “Той (Борисов - бел. ред.) не смее да пипне прокуратурата - единствено се наблюдава намаляване на мандата на Иван Гешев. Той обаче не обясни, че през следващите 4 години ние ще трявба да търпим Гешев, който ще трябва да прикрива неговите престъпления и безобразия”, смята Екимджиев. И запита: “Какво пречи Борисов да се отметне така, както го направи през 2015 г.?”.

"Намаляването на народните представители от 240 на 120, както и съкращаването на депутатите във Великото народно събрание (от 400 на 280 депутати) налагат свикване на ВНС, но за предложенията, свързани с правосъдната система – не".

Това коментира и бившият конституционен съдия и професор по конституционно право проф. Пламен Киров. По думите му е спорно дали се налага решение от Велико народно събрание за предложението, свързано с мандатите на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Експертът по конституционно право посочи, че тази промяна обаче не е необходима.

„Самото изявление на премиера ни хвърли в размисъл. Аз лично го четох три пъти и два пъти го гледах. Юридическият екип на ГЕРБ най-вероятно е много слаб, след като е написал такова изказване на премиера. Там има едно позоваване на чл. 87 от Конституцията за правото на законодателна инициатива на народните представители, но тук става въпрос за законодателна инициатива за обикновен закон. До колкото виждам, намерението е да бъдат внесени поправки в Конституцията“, коментира проф. Киров.

Той уточни, че на три места в изявлението на министър-председателят Бойко Борисов се говори за нова Конституция, след което се говори за изменение на върховния закон. Проф. Киров определи предложенията като „бягане пред вятъра“ и допълни, че те могат да бъдат коментирани в детайли едва когато се види пълният им текст.

„Твърде е общо. Тези девет точки, които са изброени, характеризират намеренията – юристите работим с конкретен текст. Сериозно съм притеснен кой трябва да напише по същество. Първо, защото е добре известно, че в България всички разбират от футбол и Конституционно право. Второ – всички политици и управляващи, и опозиция страдат от сериозен дефицит на нормално мислене“, заяви експертът.

Според него българските политици у магистрати не познават добре Конституцията. Той даде пример с предложенията на ВМРО за задължителна военна служба и образователен ценз за осъществяване на гласуване при избори.

Припомнете си предложенията на премиера Борисов в този материал.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес