Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конституционен експерт показа как се ограничава без последствия вота от чужбина

19 януари 2021, 08:02 часа • 3626 прочитания

Неизвестните в участието на българските граждани в чужбина в изборния процес са много. Ще гласуват при различни условия, това е без съмнение – защото не зависи само от МВнР. Ще е необходима една много стегната организация и усилия от страна на Външно министерство. Това заяви бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

Проф. Киров е категоричен, че не може да се обжалват избори заради неравностойни условия за гласуване. Можеше при въвеждане на процес като гласуване по пощата, каза той пред Нова телевизия. И добави, че при локдаун в чужбина също не може да има претенции за касиране на избори заради организацията на изборния процес.

По отношение на репликата нв Валери Симеонов, че който иска да гласува, да хваща самолета и да се връща, Киров коментира, че дори в такава ситуация пак има обективни препятствия като карантина.

Там, където може, нека се направят секции – така Киров изрази несъгласие с ограничението за броя на секциите в чужбина, когато става въпрос за държави извън ЕС.

Попитан дали може наблюдатели да извадят телефони и да снимат броенето на бюлетини, отговорът беше категоричен – ако не е предвидено в закона, не може. Причината – говорим за право, което не обхваща частни отношения.

Що се отнася до машинното гласуване, проф. Киров посочи очевидното – данните от машинния вот се нанасят в протокола на секционната избирателна секция ръчно. Това е безсмислено, е неговото мнение.

Дали трябва да се променя Изборният кодекс преди избори? При извънредна ситуация може, но е практически безсмислено да се правят промени за изборите през Закона за извънредното положение, защото не сме в извънредно положение, а в извънредна епидемична ситуация. Това е юридическа бъркотия - например промените за гласуването на карантинираните и за документите за самоличност може да минат като преходни и заключителни разпоредби в съответния закон.

За финал Киров посочи, че има вариант, при който парламентът не е разпуснат, макар и да не е излъчил правителство, а изборите за президент се правят от служебен кабинет.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес