Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Константин Проданов: Обясненията около КТБ са незадоволителни

15 юли 2014, 11:51 часа • 15919 прочитания

Обясненията, които до момента се дават за състоянието на КТБ са незадоволителни. Цялата ситуация около банката е съпроводена от поредица нелогични действия. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ финансовият експерт към ПП "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) Константин Проданов.

Според него тиражираните пред обществото версии за липсваща информация в някои кредитни досиета на КТБ и заключенията, направени на базата на това, са несъстоятелни. „Дори и да допуснем, че имаше липсваща информация за тези кредитни досиета, следващият въпрос е как така тези кредити се обявяват за лоши и на база на това банката се обявява в несъстоятелност, и се взима решение там да бъдат налети милиарди държавни пари“, посочи той.

Напълно лишено от логика е и решението да се проведе спешена процедура на одържавяване, вместо да се мине през стандартния за тези случаи процес и да се направи опит да се ангажират частни акционери.

Във връзка с проведените вчера консултации при президента Константин Проданов обясни, че постигнатият консенсус да се започне процедура за влизането на България в единния банков надзорен механизъм на ЕС не бива да се приема като първа стъпка към влизане на държавата ни в еврозоната.

За да се случи това, страната ни първо трябва да членува в предприсъединителния механизъм ERM-2, посочи той. „България трябва да преседи там 2 години, в които се наблюдават допълнително някои макроикономически параметри, каквито са стабилността на валутния курс, инфлацията, бюджетния дефицит и размера на външния дълг. Ако преседим успешно в „чакалнята – ЕRM-2“, тогава влизаме в еврозоната“, обобщи Проданов. По думите му ползите от евентуалното ни присъединяване към единната европейска валута са повече от негативите, които биха могли да следват това действие.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес