Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КОНПИ продължава с проверката на имуществото на политици

07 април 2017, 09:28 часа • 2237 прочитания

Ние работим много добре с прокуратурата. Ние успяхме да стигнем до много собственици в офшорни зони. Реално дори не се забавихме много, за да установим имуществото на Цветан Василев. Ние следваме парите, успяхме да направим връзката за 1.5 млрд. лв., но за едни 700 000 млн. не е ясно какво се е случило с тях.

Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев

Ние правим много задълбочен анализ по отношение на делата, които губим. Много по-малко са загубените дела на Комисията, уточни той.

Правим проверки на министри и по смисъла на нашия закон всякаква информация от тук нататакък е класифицирана. Информацията какво и как сме придобили е тайна. Ние сме взели мерки по всички тези случаи и на всеки два месеца ни се докладва от инспекторите какво се случва. Дадени са указания на всички инспектори да се приключи преди законоустановения срок. Ние можем да развеем едни гръмки запори, които след това да гръмнат в съда, коментира още Георгиев по темата с проверките на имуществото на политици.

Необходими са още хора, които да поемат огромния обем от работа в Комисията, отбеляза председателят й. Според него най-ефективният и възможен начин за борба с корупцията е свързан с проверката. Ние просто следваме парите и ако всяко едно лице знае, че неговите финанси ще бъдат проверени, много ще се замисли дали да взима незаконно имущество. Това е страхотна превенция срещу корупцията, убеден е Пламен Георгиев.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес