Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комплекс "Камчия" не е заплаха за националната сигурност, увери Генчовска

03 юни 2022, 13:33 часа • 2721 прочитания

Не е постъпвала конкретна информация, даваща основание да се твърди, че към момента Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" представлява заплаха за националната сигурност. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на редовния парламентарен контрол, отговаряйки на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Румен Христов.

Във въпроса си Христов отбеляза, че през декември 2019 г. Съветът за Национална сигурност на Москва, в присъствието на президента Путин, е обсъждал преминаването на комплекс "Камчия" в собственост на руската държава. Христов изрази опасения, че със своите 470 хиляди квадратни метра площ, комплексът представлявал един "руски анклав" и център за прокарване на влияние в Европа.

"Да не стане повод да бъде защитаван по една или друга причина. В този смисъл може би специалистите в тази област трябва да поработят малко по-задълбочено, за да няма проблеми след известно време държавата ни. Тоест, за мен проблемът не беше свързан толкова със собствеността. Разбира се, че и тя е важна, но за това как би могъл да бъде ползван той, защото това, което цитирах да казва г-н Лавров - това може да бъде един идеален център в Европа за тяхната пропаганда, а може би и за нещо друго", посочи Христов.

Генчовска заяви, че комплексът е българско юридическо лице, като собственик са общинските власти на Москва. Тя допълни, че МВнР е отправило запитване до ДАНС дали този комплекс може да бъде заплаха за националната сигурност. От ДАНС отговорили, че при тях не е постъпвала такава информация.

"Малко преди войната в Украйна обаче от ДАНС уверяваха, че няма данни Москва да нападне Киев", напомни от своя страна депутатът. 

"Съгласен към, че това е уникален проект. Ако говорим за "мека сила", това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл", коментира Сергей Лавров през декември, 2019 година, когато Съветът за национална сигурност в Москва обсъди в присъствието на руския президент Владимир Путин евентуално прехвърляне на почивния комплекс "Камчия" край Варна в собственост на руската държава.

ОЩЕ: Русия има територия у нас колкото Ватикана

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес