Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комисията по отбрана разреши да имаме регионален команден щаб с Румъния

06 август 2024, 14:49 часа • 649 прочитания

Комисията по отбрана одобри Меморандум между България и Румъния за изграждането на Щаб на регионално компонентно командване на специални операции (HQR-SOCC).

Меморандумът е подписан на 10 юли 2024 г. между министерствата на отбраната на двете страни. 

Подробности за щаба

Международният договор предвижда щабът да не е постоянно действащ, да се активира съгласно националните процедури на двете страни и в съответствие с установените механизми на Алианса за участие в съюзни операции или при активиране на отбранителните планове на НАТО, както и за участие в двустранни и многонационални учения и тренировки. ОЩЕ: Молдова даде старт на военно учение със САЩ и Румъния (ВИДЕО)

Къде ще бъде разположен щабът?

След постигането от HQR-SOCC на пълни оперативни способности всяка една от страните ще изпълнява ролята на водеща нация, като домакинства командването на ротационен принцип. Периодът на ротация ще е една година с възможност за удължаване до две, ако обстоятелствата го налагат, и започва след постигането на Пълни оперативни способности от новата Водеща нация. Предвидено е също румънската страна първа да поеме командването на HQR-SOCC. ОЩЕ: Украинските ВВС: Три дрона, изстреляни от Русия, пресякоха границата с Румъния (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес