Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комисията "Плевнелиев" върти и суче, за да го привика

05 юни 2014, 17:00 часа • 17337 прочитания

Като физическо лице и представител на политическа партия (бел. ред - ГЕРБ) Росен Плевнелиев може да бъде повикан във Временната анкетна комисия за "нерегламентираните срещи на висши държавни служители с представители на ЕРП-тата". Това заяви заместик-председателят на т.нар. комисия "Плевнелиев" Мустафа Карадайъ, която днес проведе първото си заседание.

Същевременно председателят на комисията Магдалена Ташева коментира, че без да е бил канен в комисията президентът е заявявал пред медии, че ако бъде поканен няма да дойде, което е "гузен-негонен бяга". Нямаме намерение да го каним и да отправяме каквито и да е призиви към него, категорична бе тя.

Плевнелиев вече обяви, че няма намерение да се явява пред комисията, а по конституция президентът не е задължен да го прави.

Комисията ще се занимава и с всички лицензианти на ДКЕВР. До следващата сряда, 11 юни, тя ще изиска ДКЕВР да й предостави всички списъци с фирми лицензианти на ДКЕВР, всички лицензии на фирмите на ДКЕВР, одитните доклади върху работата на лицензиантите. От Министерството на икономиката и енергетиката и екологичното министерство пък комисията ще изиска всички договори за концесии за добив на подземни богатства, които са актуални. Освен това, материалите, с които ще работи комисията не могат да бъдат анонимни.

Стана ясно, че комисията ще заседава всеки четвъртък след 17:00 часа и няма да ограничава заседанията си само по време на пленарни заседания, а и дори след като парламентът излезе в почивка. Заседанията на комисията ще бъдат открити, освен ако членовете й не решат друго впоследствие. Членовете и председателят на комисията имат право да предлагат експерти на граждански договор, които да се включат в дейността на комисията. Днес комисията прие вътрешни правила за работа на дейността си.

Комисията беше създадена в началото на май по искане на "Атака", което беше подкрепено от "Коалиция за България" и ДПС. Основната причина е срещата на Росен Плевнелиев с шефа на EVN Щефан Шишковиц във Виена.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес