Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време Радев може да бави втория мандат?

12 юли 2024, 07:52 часа • 779 прочитания

Логично е след случилото се с ДПС, президентът Румен Радев да изчака при връчване на втория мандат. Може да даде толеранс на втората парламентарна група. Това каза преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: Депутатите на Доган са готови да подкрепят кабинет на ПП-ДБ

Той обясни, че от намеренията на ПП-ДБ зависи колко време ще забави Радев връчването на втория мандат. „Ако те заявят готовност да предложат правителство, е разумно да се изчака. Но ако мислят да върнат прана папка – то това изчакване няма смисъл“, обясни Колев.

Относно това кога може да са изборите той заяви, че е възможно те да са края на октомври и това няма да е нарушение на Конституцията.

Относно възможността изключени депутати да се връщат в групите си или да идат в нова, д-р Колев заяви, че това ще бъде невъзможно. "Но това зависи от правилника за дейността и организацията на Народното събрание, който все още не е приет от 50-ия парламент. Ако правилника позволи, можем да наблюдаваме това, но иначе няма основание”, смята той.

Преподавателят коментира и новите разпоредби, свързани със служебни правителства и не изключва варианта, в който президентът да чака решение от Конституционния съд преди да връчи мандата.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес