Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой ще подкрепи ветото на президента за ИК? Има ли договорки?

18 май 2016, 08:10 часа • 784 прочитания

Днес, 18 май, парламентът се очаква да гласува за ветото на президента Росен Плевнелиев по Изборния кодекс (ИК). Мотивите на държавния глава се фокусират основно върху чл. 14, който се отнася за изборните права на българите в чужбина. 

Във вторник в сградата на Народното събрание представители на ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок, съставни на мнозинството, съгласуваха позиции по гласуването на ветото върху ИК. След повече от час и половина разговори в кабинета на председателя на НС Цецка Цачева участниците бяха лаконични, като не казаха каква точно е обединената позиция. Същевременно правната комисия в парламемта прие ветото на президента върху текстовете от Изборния кодекс, ограничаващи правото за гласуване на българите в чужбина.

"Ролята на Патриотичния е ясна и последователна. Предложенията по Изборния кодекс Патриотичният фронт направи на 8 април 2015 г., т.е. преди една година, те са били публични. Имаме ясна и последователна позиция", каза днес Димитър Байрактаров от ПФ в ефира на Нова телевизия.

"Ако ветото не бъде отхвърлено, с което се обезмисля огромен труд, ние оттегляме своята подкрепа към правителството", подчерта Байрактаров позицията на Фронта.

В договорки не участваме. Тази позиция сме я изложили още, когато стана ясно ветото, каза още Байрактаров. "Уговорки и пазърлъци не правим с никого... Аз поне не знам да се правят нещо" повтори той.

"Има съгласие да се допълнят някои изпуснати момент", каза обаче депутатът от ПФ. Той поясни, че това е възможността заявленията на българите в чужбина за гласуване да бъдат подавани по електронен път. Байрактаров определи тази възможност като добра.

"Самата подкрепа или отхвърляне на ветото не може да доведе до промени в закона", обясни от своя страна депутатът от гражданската квота на РБ Петър Славов. "Конституционно право на президента е да наложи вето", каза той и допълни, че той лично ще го подкрепя ветото.

"Този закон е параван на техните договорки (на управляващата коалиция, бел. ред.). В целия процес на Изборния кодекс те се договаряха", каза пък депутатът Филип Попов от БСП.

"Няма публичност, няма прозрачност", каза той, уточнявайки, че говори за договорката.

"Ние сме против този закон в неговата цялост. Той е направен, за да има служебни победи на управляващите", каза народният представител от левицата.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес