Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой от "Шоуто на Слави" се упражнява като картограф на Paint и рисува избирателни райони?

22 декември 2016, 12:05 часа • 31156 прочитания

Вчера, 21 декември, екипът на "Шоуто на Слави", който стои зад гражданската инициатива за промяна на избирателната система – от пропорционална на мажоритарна в два тура, с абсолютно мнозинство, внесе като приложение към законопроекта за промяна на системата и карта с нови избирателни райони. За целта обаче ще трябва да се изменят избирателните райони – от многомандатни на едномандатни.

Не прекалено задълбочена проверка на Actualno.com с помощта на специалист обаче показа доста интересни виждания на творците на тази карта, които поставят много въпроси. Представяме и четири конкретни примера.

Пример номер едно – на посоченият фрагмент от картата ясно се вижда, че едномандатен избирателен район "Боровец" е така „нарисуван“, че извън него излиза населеното място Боровец, което остава в избирателен район "Самоков". В лилавия регион около Боровец колко точно населени места има, че да заслужават отделен избирателен район?

Пример номер две – в районите около град Велико Търново намерихме точно няколко места, които на снимката с примера са очертани с червени кръгове. Въпросът ни е какви са тези райони, нарисувани в цветове – в сиво, леко червеникаво и кафяво.

Пример номер три – защо в ограденото от нас с червена линия пространство има зелен участък, който явно не е избирателен район – дупка между България и Турция ли се е образувала заради неизвестно земетресение или предстои да се образува?

Пример номер четири – защо е направен заградения с червено жълт район около Добрич? В този регион има доста турски села и е интересно да бъде проверено дали няма опит за "обединение" с български села. И дали има и други такива примери?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес