Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е руският шпионин, който прокуратурата и МВнР подгониха?

30 октомври 2019, 07:30 часа • 5862 прочитания

Считаният за шпионин от България първи секретар на руското посолство се казва Владимир Русяев, твърди украинският сайт obozrevatel.com, цитиран от в. "24 часа".

Припомняме, че дипломатът, чието име така и не се съобщава официално, имаше срок от 72 часа да си тръгне от България. Вечерта преди два дни обаче, руското дипломатическо представителство посочи, че той не си е тръгнал - съответно МВнР връчи нота на руския посланик Анатолий Макаров, в която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България.

Украинският сайт obozrevatel.com твърди, че Русяев е на пост, на който обикновено се назначават агенти на ГРУ. Русяев е заел поста на друг офицер от ГРУ в посолството в София Александър Горенков, предава breaking.bg.

Пред приятели Русяев никога не е крил своята съпричастност към ГРУ, особено по приемите в посолствата на приятелски страни, където се трудят много негови съкурсници от военните училища, пише още obozrevatel.com. Руснакът е участвал в много мероприятия на руското посолство в България, но няма негови снимки, пише авторът. Последните му изяви са били детски танцов фестивал през август и лекция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 21 октомври тази година на тема: "Практически аспекти на дипломатическата кариера".

Русяев присъства като официално лице на празнуването на "Деня на победата" - 9 май 2019 година в Стара Загора. "Тази победа стана възможна благодарение на единството на народите и държавите по света", казва пред русофилското сборище Русяев, цитиран от сайта stzagora.net, препечатан от сайта на движение "Русофили". Присъстват и членове на БСП.

За случая с първия секретар на руското посолство в София уличен в шпионаж се разбра в понеделник, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. Според данните на държавното обвинение, той се е срещал с българи, включително високопоставен чиновник и е събирал класифицирана информация за държавата, ЕС и НАТО, като в замяна е предлагал подкупи. Засега имената на дипломата и държавния служител не са обявени официално от българските власти.

Каква е реакцията на Русия към момента - припомнете си в този материал!

На заглавната снимка: Руският посланик в България Анатолий Макаров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес