Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е проблемът у нас: шпионажът или слугинажът?

15 септември 2019, 21:45 часа • 5720 прочитания

Реален проблем на българското общество е не шпионажът, а слугинажът и токсичната българска обществена и медийна среда, която обслужва властта и се поддържа с нейна помощ. Това мнение изрази пред bTV журналистът от "Капитал" Йово Николов, който от дълго време следи криминалната ситуация и правосъдието в страната ни.

"В момента копаем дъното", коментира Николов в студиото на "120 минути" по повод на скандала с порнографските снимки на приятелката на един от кандидат кметовете на София, публикувани в ПИК, както и случилото се с журналистката Силвия Великова в БНР.

"Започваме да виждаме задкулисието, което управлява нашия живот", отбеляза журналистът, но допълни, че това го прави "все по-скептичен и циничен". Тъжно е, че правим гигантски усилия да върнем живота ни в неговата нормалност, смята Николов.

Една от причините да бъде свалена Великова от ефир е критичната ѝ позиция към бъдещия главен прокурор Иван Гешев. Свалянето ѝ е тъпо и е дело на слуги на властта, смята Николов. "Слугите, които обслужват Борисов, си мислят, че правят нещо хубаво, но в крайна сметка и позитивите, и негативите ги обира той", каза журналистът.

"Докато властта позволява да бъде обслужвана от слугинажи, няма да живеем в нормално общество, в което децата ни ще искат да растат и да работят", категоричен е той.

По думите му кафевите медии са легитимирани от управляващите и лидерите в правосъдието, те дават пари и интервюта на тези слуги, вместо да ги бъдат оставят в благото, където им е мястото.

"Ще ми се здравата, етичната журналистика да има превес, но докато прокуратурата обръща внимание на донос за бъдещ преврат, публикуван на подобни места, а не обръща внимание на истински журналистически разследвания, няма как да имам вярата, че обществото ни ще има по-добро бъдеще", обясни Николов.

Според него прокуратурата подхожда избирателно към това кои информации от медиите да разследва. "Никой не обръща внимание на много неща, които струват милиарди на държавата и данъкоплатците", посочва Николов.

"Как да има реални въпроси, като махат микрофоните? Те дават пресконференция и казват – тук има един шпионски скандал, но няма да задавате въпроси. Това беше тъпо", категоричен е журналистът.

Според него шпионския скандал е главно за вътрешнополитическа употреба, но обслужва определени кръгове. "Прокуратурата бърка слугинаж и шпионаж - те звучат почти еднакво, но са две различни неща", посочи журналистът от в. "Капитал".  

Според него колко маловажно е това разследване за шпионаж показва реакцията на Русия. "Москва се ядоса много повече на декларацията на МВнР за една изложба, отколкото на това, че са заловени руски шпиони в България", заяви Николов.

"Когато в други държави заловят руски шпиони или дипломати, Москва скача до небето и задължително има реципрочен отговор. България не е гонила руски шпионин от 2001 г. - руски шпиони, облечени като дипломати", подчерта той. 

Цацаров много внимава с формулировката на разследването и обвиненията, за да не засегне Русия, смята журналистът.

Целта е да се удари Радев, който подписва указа за назначаване на нов главен прокурор, а и да се спечели градската десница, която мрази Русия, в случай на балотаж при местните избори, коментира Николов.

"Става въпрос за една банда, която е ограбила една банка, а след това са се скарали как да разделят парите. Единият отишъл да се оплаква в Москва, а другият е овладял прокуратурата и действа чрез нея", убеден е Николов.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес