Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е Георги Гьоков, новият министър на труда и социалната политика

11 декември 2021, 13:36 часа • 24051 прочитания

Георги Гьоков е роден на 13 декември 1961 година. Завършва специалност „Инженерство“ в Техническия университет, Габрово.

Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора. Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 42-рото Народно събрание.

Като експерт в социалната сфера той е автор на редица законопроекти в 42, 43, 44, 45 и 46 Народно събрание. Член е на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на БСП.

Нарича неадекватни действитая на предишните управляващи по отношение на „зелената сделка” и комплекса „Марица Изток“, както и по оръжейната промишленост. В предизборната си кампания акцентира още върху розопроизводителите -  проблеми с нелоялна конкуренция, с изкупуването и преработката на розовия цвят, на розовото масло. 

Сред акцентите в работата му са преизчисляването на пенсиите и намаляването на данъчната основа на единия работещ родител с 550 лв. за всяко дете.

Значими предложения, по които работи, са еднократна помощ за второ и трето дете в размер на 6500 лв. или 10 минимални заплати, при условие че родителите са работили 24 месеца; безплатни лекарства за децата до 14 години; намаляване на ставките на ДДС с 9% за основните храни от малката потребителска кошница. В кабинета на Кирил Петков е предложен от БСП.

ОФИЦИАЛНО: ПЪЛЕН СПИСЪК НА МИНИСТРИТЕ ОТ КАБИНЕТА НА "ПРОМЯНА

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес