Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КНСБ подкрепи БСП за промяна в данъчната политика в страната

14 ноември 2018, 11:52 часа • 1423 прочитания

Имаме еднакво мнение и еднакво виждане с БСП за това, че промяната в данъчната политика и крайно наложителна, заяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, предаде БГНЕС.

Ръководствата и представители на левицата и синдикалната организация проведоха среща в парламента, на която са обсъждани параметрите на бюджета на страната и Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 година.

„Прехвърлянето на данъчното натоварване от труда към капитала е повече от необходимо. Смятам, че тук ние и БСП сме на еднаква позиция. Естествено, че има конкретни измерения на това виждане, които невинаги са еднакви. Ние смятаме, че трябва да се намали данъка върху труда с необлагаемия минимум, те имат своите предложения в друга посока, но със същата цел“, поясни Димитров.

От КНСБ споделят направената от управляващите оценка, че бюджетът за догодина е най-добрият, който е правил правителството на Бойко Борисов, което се разминава с оценката на социалистите.

От синдиката разкритикуваха и предстоящото увеличение на пенсиите на 1 юли с 5,7%, защото според тях веднага щом то бъде получено, ще бъде „изядено“ от инфлацията. В тази връзка КНСБ и БСП настояват за едно и също – преизчисляване на всички пенсии.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че днес от парламентарната група на партията ще внесат предложения между двете четения на бюджета, свързани с повишаването на обезщетението за безработица, намаляване на ДДС за лекарствата и хляба, както и увеличаване на обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 години.

Най-голямото разминаване между БСП и синдикалната организация се оказва увеличението на данъка върху старите автомобили.

„КНСБ смята, че това е несъществен въпрос, а ние смятаме обратното. При това състояние на бедността и държавата, не можеш да посягаш на тези хора и да искаш с 20 млн. лева да си решаваш проблемите на държавата, а изобщо да не закачаш големите и едрия бизнес.

Тук имаме различни позиции, но днес ще внесем предложение да отпадне данъкът върху старите коли“, обяви Нинова.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес