Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Велинград ще съди общинските съветници, защото си вдигнаха заплатите

13 февруари 2014, 12:04 часа • 19233 прочитания

Кметът на Велинград Иван Лебанов официално обяви, че ще обжалва в съда решението на местните общински съветници да си вдигнат заплата, предаде Агенция "Фокус".

На фона на икономическата криза в страната и високата безработица в общината, която е близо 40%, е некоректно да се прави такова увеличение. Общинските сесии са един ден в месеца, а и всички съветници имат и друга постоянна работа. Ако някой от тях е безработен, ще му дам от мен половината заплата, подчерта Лебанов.

Той допълни, че не е морално и справедливо да се получават толкова високи заплати. Служители в общината работят по 8 часа всеки ден, слагат си подписите под документи, за които носят отговорност и ще получават по-малко пари от съветниците. Това е несправедливо и ще го обжалвам в съда, допълни Лебанов.

Както е добре известно, след законова промяна общинските съветници в страната ще могат да взимат до 70% заплата от възнаграждението на председателя на Общинския съвет. От тази поправка вече се възползваха редица градове - София, Пловдив, Сливен, но в Сливен решиха да върнат обратно старите си заплати заради бурно обществено недоволство.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес