Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Батак: Никога не съм мислил да си подавам оставката

08 ноември 2017, 09:30 часа • 1439 прочитания

Никога не съм мислил да си подавам оставката, защото не съм правил никакви нарушения. Нито съм превишил правата, нито съм нарушил закона. Не мога да си обясня откъде идва тази атака, защото при тези документи не виждам какво нарушение съм направил. Това заяви кметът на Батак Петър Паунов.

"Не съм свързан с БСП. Аз напуснах БСП, мотивите са лични и остават за мен. Няколко са нещата. Не съм бил принуден от никого, лично мое решение", допълни още той пред bTV.

Кметът намекна, че медиите избирателно са излъчвали единствено мнението на жителите на града, които се изказват отрицателно за управлението му.

"Влязох в болница на 9 октомври, аз съм диабетик и профилактично трябва да влизам в болница", каза още той.

Паунов обясни, че "преди да влезе в сила Закона за конфликт на интереси, има няколко обекти, изпълнени от фирма "Престиж" и те са спечелени по законен начин. Фирмата е единствена на територията на община Батак, която има всички регистрации като строителна фирма. Компанията храни 32 семейства в Батак и в момента е така."

Той беше категоричен, че никога не е облагодетелствал семейството си.

"Синът ми завърши строителен техникум в Брацигово и после икономика – висше образование. Имам достатъчно друга работа като кмет, за да се занимавам с управление на фирма. Всеки строител, който изпълнява дадена поръчка, си прави сметка откъде да ползва строителни материали или техника. Фирмата не е направена от сина ми, фирмата съществува от 1993 година, аз съм неин основател, а след като ме избраха за кмет, реален собственик е съпругата ми от 2003 година", каза още Петър Паунов. 

Предистория

Припомняме, че кметът на Батак Петър Паунов, който кара четвърти пореден мандат, се замеси в скандал заради дадени обществени поръчки – например за ремонт на канализация и тротоари, на фирма, ръководена от сина му. Фирмата е "Престиж-Паунов" ЕООД и е регистрирана на името на жената на Паунов – Васка.

През 2006 година фирмата е договорила с Община Батак и е извършила изграждане на канализация и тротоари на две улици в градчето, направила е козирка на входа на сградата на кметството, изградила е подпорна стена при училище "Отец Пайсий", ремонтирала е ул. "Стефан Караджа", издигнала е подпорна стена на Стара река, укрепила е свлачище на гробищния парк в с. Фотиново.

В периода 2012 – 2016 година "Престиж-Паунов" ЕООД печели две поръчки от две държавни горски стопанства - "Батак" и "Беглика". Първата, възложена от "Беглика", е за 204 490 лева, а втората – с "Батак", е за 37 439 лева.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес