Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметове отличници: Ето къде хората бяха категорични в своя избор още на първи тур

30 октомври 2023, 11:33 часа • 11854 прочитания

Много общини в България осъмнаха с новина за балотаж, в други избраха своите градоначалници още на първи тур, но има и места в страната, където кметската надпревара се печели с убедително и категорично мнозинство. 

Представяме ви едни от високите резултати на първи тур на местните избори по области.

Хората в област Благоевград са едни от най-категоричните

Прави впечатление, че в област Благоевград хората сякаш са най-категорични. Като изключим балотажа в областния център, редица общини са избрали своя кмет още на първи тур. ОЩЕ: Местни избори 2023: Вече има окончателни резултати на първи тур

Независимия кандидат Стойчо Баненски бе избран с 68.20% за кмет на Банско.

Рекордьор е новоизбраният кмет на Белица. 95.05 % от гласовете на хората в общината е получил Радослав Ревански от ДПС.

В Гоце Делчев новият-стар кмет Владимир Москов от БСП също печели убедително със 74.54%

В Гърмен кметът Феим Иса от ДПС е избран с 69.29%. Със 70.35% гражданите на Кресна избраха своя кмет Николай Георгиев, издигнат от Инициативен комитет.

Друг рекордьор по гласове в областта е Арбен Мименов от ДПС, който има 89.75% в Сатовча.

Симитли отново избра Апостол Апостолов, като подкрепата за него също е убедителна. Той е получил 71.15% от вота на избирателите.

В Хаджидимово 85.38% е спечелил Людмил Терзиев от ПП НДСВ. В Якоруда Мехмед Вакъльов от ДПС печели с 87.36% вота на хората. ОЩЕ: "Ромео и Жулиета", но от село Крупник: Снаха и дъщеря в лют спор в комисия - превърнаха изборите в сериал

Кой е рекордьорът в Бургас?

Новината в Бургас е Димитър Николов от ГЕРБ, който спечели пореден мандат с 60.49%. В Айтос също кандидатът за кмет на ГЕРБ Васил Едрев печели 62.50% от подкрепата на хората още на първи тур. 74.16% е получил Жельо Вардунски от ГЕРБ в Камено.

Рекордьор в областта е независимият кандидат Илиян Янчев, който е получил 89.58% от подкрепата на хората в Община Малко Търново.

Ахмед Мехмед от ДПС е получил 78.50% от подкрепата на хората в Руен. ОЩЕ: Стоил Цицелков: Невалидните бюлетини могат да счупят рекорда

Марин Димов печели с 66.83 местния вот в Царево. Поморие, Приморско, Созопол и Сунгурларе също си имат кметове на първи тур.

Какво става в област Варна?

Атанас Стоилов от ГЕРБ печели убедително в Аксаково със 73.57%. Малко повече е получил Деян Иванов от ГЕРБ в Белослав, за когото са гласували 74.53% от избирателите

Димитър Димитров от Ветрино печели 69.98% от вота на гражданите. 

Висок резултат има Свилен Шитов от ГЕРБ, който е получил 82.87% от гласовете на хората в Девня. Красимира Анастасова от ГЕРБ също е сред рекордьорите по проценти в областта, като е получила 81.23% в Община Долни чифлик. ОЩЕ: Въпреки паритета в екзитполовете: Иван Портних твърди, че води убедително във Варна

Най-високият резултат в областта е получил Георги Георгиев от ГЕРБ в Дългопол, който печели местния вот с 87.20%. В Суворово Данаил Йорданов от ГЕРБ е получил 85.59% от подкрепата на хората.

Бяла също е избрала кмет на първи тур. ОЩЕ: Сайтът на ЦИК с резултатите от вота се срина (СНИМКА)

Област Велико Търново

Във Велико Търново с много добър резултат може да се похвали Георги Чакъров в Община Полски Тръмбеш, издигнат от Инициативен комитет. Той е получил 74.57% от подкрепата на хората. Рекордьор по проценти е Йордан Цонев от МК „България на регионите“ в община Стражица, за когото са гласували 88.75% от избирателите. Със 75.77% изборите в Сухиндол печели независимият кандидат Пламен Чернев. ОЩЕ: Оценка: "Демократична България" е големият губещ на изборите

На първи тур кметове са си избрали още Златарица и Свищов.

Област Видин

Категорично е избрана на първи тур Анета Генчева от ГЕРБ с 88.74% в община Бойница.

Убедително печели вота в Брегово Илиян Бърсанов от ГЕРБ със 72.63%. Грамада е избрала Милчо Башев от коалиция „Алтернатива за гражданите“ с 82.25% подкрепа. ОЩЕ: Политолози: ПП-ДБ и ГЕРБ остават заедно и в местната власт

85.81% е получил кандидатът за кмет от ГЕРБ Александър Александров в Община Ружинци.

В общините Димово и Макреш също има избран кмет на първи тур.

Област Враца

Областният център си избра категорично за кмет на Враца Калин Каменов с 64.14%.

Иво Цветков от ГЕРБ печели със 72.57% от гласовете на избирателите в Бяла Слатина. 64.31% от вота на хората в Община Криводол е получил Христо Доков от ГЕРБ. Рекордьор по проценти е Тодор Тодоров от СДС, който става кмет от първи тур в Община Хайредин. ОЩЕ: Бивш шеф на ЦИК пита кой изключи машините

На първи тур кметове си избраха в общините Борован, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Роман.

Област Габрово

Единственият отличник в област Габрово, който печели от раз, е Трифон Панчев от БСП, който е получил 66.72% от гласовете на хората. Всички останали общини в областта, включително и областният център, отиват на балотаж. ОЩЕ: Доц. Наталия Киселова: Оспорване на избора може да има, но не заради отказа от машини

Област Добрич

На първи тур печели Валентин Димитров от БСП в Община Генерал Тошево. Той е получил 63.95% от подкрепата на хората. Рекордьор по проценти е Илхан Мюстеджеб от ДПС в Крушари, който е получил 71.60% от гласовете на избирателите.

Симеон Симеонов от ГЕРБ печели вота в Община Тервел с 60.57%, а Мариян Жечев от ГЕРБ става кмет на Шабла от първи тур с подкрепа на 64.58%. На първи тур има избран кмет в Община Добричка.

Област Кърджали - всичко е решено на първи тур

В област Кърджали няма изненади. Всички общини в областта са си избрали кметове на първи тур. Рекордьор обаче не е Община Кърджали, а Джебел. Хората от тази община са си избрали Недмжи Али от ДПС за кмет с 93.55% подкрепа. Рекорден резултат има и Айджан Ахмед от ДПС в Черноочене, като е получил 92.02% от вота на хората. ОЩЕ: Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Убедително печелят изборите Изет Шабан от ДПС в Ардино с 80.80%, Шинаси Сюлейман от ДПС в Кирково със 78.58%, Себихан Мехмед от ДПС в Крумовград с 83.65% и Илкнур Мюмюн в Момчилград с 87.53%.

Ето данните за област Кюстендил

Елза Стоянова от Местна коалиция печели вота в Бобов дол с 65.74% още на първи тур. Радко Петрунов от БСП печели в Трекляно с 65.57% от гласовете на избирателите. Балотаж няма да има в общините Невестино и Рила.

Най-подкрепяните кметове в област Ловеч

Тихомир Кукенски от ГЕРБ в Априлци е получил 73.04% от вота на хората. В Община Летница независимият кандидат Красимир Джонев печели на първи тур със 70.82%. Иван Грънчаров от ГЕРБ в Луковит е спечелил в неделя кметския пост с 60.35%. Донка Михайлова от БСП печели пореден мандат в Троян със 77.15% подкрепа. Станимир Петков е получил най-висок резултат в областта, като той става кмет на Угърчин с 82.84%.

Балотаж няма да има и в Ябланица.

Област Монтана

В областния център Монтана няма изненади. За пореден път кметската надпревара печели Златко Живков, като той е получил 62.70% още на първи тур. Нина Петкова от ГЕРБ също печели убедително в Георги Дамяново с 62.55%. Рекордьор по проценти обаче е Пламен Петков от ГЕРБ в Община Чипровци, който печели кметския стол със 74.07%. Георги Георгиев от ГЕРБ печели вота в Якимово със 68.93%.

Хората в общините Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Ломса също са си избрали кмет на първи тур.

Област Пазарджик

Рекордьор по проценти е Неби Бозов от ДПС, който става кмет на Сърница с 96.43% подкрепа.

Следва независимият кандидат Георги Павлов печели от първи тур в Стрелча с 90.33%. Васка Рачева от Местна коалиция става кмет на Септември със 74.21%. Георги Холянов от БЗНС пък печели кметския стол в Ракитово със 72.72%.

С 64.74% подкрепа досегашният кмет на Пещера Йордан Младенов от Инициативен комитет печели следващ мандат още на първи тур.

Хората в общините Батак, Велинград, Лесичово също са избрали своите кметове на първи тур.

Област Перник

Станислав Владимиров от Движение за просперитет на Перник печели нов мандат в областния център с 80.13%.

Васил Узунов от Инициативен комитет печели убедително в Брезник с 60.91%

Общините Ковачевци и Трън също е избрали своите кметове още на първи тур.

Област Плевен

Макар и областният център да отива на балотаж, с 61.33% Милен Дулев от Местна коалиция печели пореден мандат в Белене. Иван Ветов от БЗНС печели от раз в Долни Дъбник с 64.62%. Илийчо Лачовски от ГЕРБ също бие в Кнежа със 64.08%. Детелин Василев от Местна коалиция става кмет на Пордим с 64.46% подкрепа.

На първи тур кмет са избрали в Гулянци и Долна Митрополия.

Отличниците в област Пловдив

В много места в областта предтоят балотажи, но пък доста убедителни резултати има при спечелилите на първи тур. С 66.42% от гласовете на хората вота в Община Родопи печели Павел Михайлов от Местна коалиция. Убедителна е победата на Димитър Здравков от БСП в Садово, който печели пореден мандат със 78.28%. ОЩЕ: Кандидатът на ПП-ДБ за Пловдив: Останалите ще ме подкрепят срещу ГЕРБ на втори тур

Кметове на първи тур са си избрали още в общините Кричим, Куклен и Лъки.

Област Разград

Рекордьор по проценти в областта е Джевдет Азис от ДПС, който става кмет на Община Самуил с 82.76%. Дауд Аляовлу от ДПС е получил 65.05% от подкрепата на хората и става кмет на Община Цар Калоян.

Белгин Шукри от ДПС печели местния вот в Исперих с 63.67%.

В общините Завет, Кубрат и Лозница също са си избрали кметове от раз.

Област Русе

Убедителна победа има Мехмед Мехмед от ДПС във Ветово, който е получил 77.06%. В Община Иваново печели кандидатът на ГЕРБ Георги Миланов, който е получил 66.86%

Балотаж няма да се проведе и в общините Бяла, Сливо поле и Ценово, защото хората са си избрали градоначалник още на първи тур.

Област Силистра

Нежден Ниази от ДПС става кмет на Главиница със 76.51% подкрепа, а Любен Сивев от ГЕРБ е новият градоначалник на Кайнарджа, получил е 74.91%.

Янка Господинова от ГЕРБ печели пореден мандат в Алфатар с 68.26%

В Община Ситово също няма да има балотаж, защото са си избрали кмет още тази неделя.

Област Сливен

Най-добър резултат в областта има Коста Каранашев от ГЕРБ, който печели кметското място в Котел от първи тур с 66.22%

В Нова Загора ГЕРБ печели местните избори от първи тур.

Рекордите в област Смолян са на ДПС

Рекорд по гласове в областта има Мустафа Караахмед от ДПС, който става кмет на Борино с 91.15%. Фахри Молайсенов от ДПС печели с 82.67% в Мадан. Здравко Димитров от БСП става кмет на Девин с 63.75% подкрепа. Елин Радев от ГЕРБ бие на местния вот в Доспат с 63.85%. Боян Кехайов от Инициативен комитет печели вота в Неделино с над 65.79%. Недко Кулевски от ДПС става кмет на Рудозем от първи тур с 62.53%.

Кмет на Община Баните става Павлин Белчев от ГЕРБ с 86.27% подкрепа. ОЩЕ: Кой печели и кой губи на местните избори в България

София област

Категорична победа в областта има Владимир Джамбазов в Долна Баня, като е получил 92.35% от гласовете на избирателите.

В Община Антон няма да има балотаж, защото независимият кандидат Андрей Симов ще бъде кмет в следващите 4 години, тъй като е получил 84.92% от подкрепата на хората. В Правец пореден мандат печели Румен Гунински от БСП с 84.46%.

На балотаж няма да ходи и Йордан Ангелов от ГЕРБ, който става кмет на Костенец с 65.97%. Цветанка Йотина от КОД печели категорично в Мирково с 67.21%. Своге също е избрало свой кмет в лицето на Емил Иванов от „Движение Напред България“, като за него са гласували 61.33%. ОЩЕ: Хампарцумян за ЦИК: Лелки, които не блестят с особен интелект

От раз са си избрали кмета в общините Божурище, Ботевград, Годеч, Елин Пелин, Костинброд и Сливница.

Област Стара Загора

Още снощи стана ясно, че областният център пореден мандат спечели Живко Тодоров от ГЕРБ, но рекордьор по подкрепа в областта е Иса Бесоолу, който печели кметския стол в Павел баня със 79.38% подкрепа. В Опан кандидатът на Коалиция „Алтернатива за гражданите“ Генчо Колев е спечелил от първи тур със 70.49%. Душо Гавазов от ГЕРБ също има убедителен резултат в кметската надпревара в Мъглиж, като той печели първи тур с 67.82%. Иван Танев от Политическо движение „Социалдемократи“ става кмет на Братя Даскалови с 67.31%. 

От първи тур кметове имат общините Гурково, Гълъбово и Чирпан.

Област Търговище

Дарин Димитров от ГЕРБ печели областния център в Търговище с 69.14% подкрепа. Висок резултат има и Людмил Веселинов от „Граждани за общината“ в Попово, като за него са гласували 62.73%.

На първи тур кметове си имат общините Антоново, Омуртаг и Опака. ОЩЕ: Калин Стоянов: Няма партия, която да не е съпричастна към купуването на гласове

Област Хасково

Диана Овчарова от ГЕРБ печели от раз в Ивайловград, като за нея са гласували 72.68%. В Любимец Атанас Атанасов от ГЕРБ също печели убедително в Любимец със 70.70%. 77.43% е получил кандидатът на ДПС Ерджан Юсуф в Маджарово. С 81.04% кметското място в Минерални бани печели Мюмюн Искендер. Анастас Карчев бие в Свиленград със 74.30%. С 86.68% кмет на Стамболово става кандидатът на ДПС Аднан Йълдъз.

От тази неделя кметове си избраха в Димитровград, Тополовград, Харманли.

Област Шумен

Рекордните 94.44% е получил кандидатът Мердин Байрям от ДПС в Община Върбица. Категорично с 90.68% изборите в Община Венец печели Нехрибан Ахмедова от ДПС. Каолиново също си има кмет в лицето на Нида Ахмедов от ДПС, за когото са гласували 76.15%. В Смядово печели кандидатът на ГЕРБ Иванка Николова, за която са гласували 77.01%.

ПП-ДБ имат категоричен резултат в Хитрино, където кандидатът им Нуридин Исмаил е получил 79.16%

На първи тур кмет са си избрали в Никола Козлево и Нови пазар.

Област Ямбол

На първи тур с убедителните 79.15% нов мандат печели досегашният кмет на Ямбол Валентин Ревански, който на тези избори бе издигнат от „Пряка демокрация“. Висок резултат има Христо Христов от БСП в кметската надпревара в Болярово, като за него са гласували 77.75%. Атанас Киров от Местна коалиция печели вота в Стралджа със 63.27%. ОЩЕ: Валентин Ревански спечели убедително нов мандат в Ямбол

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес