Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил Петков: Не съм говорил с Радев за участие в новия служебен кабинет, няма да говоря за политически проект

13 септември 2021, 14:10 часа • 4831 прочитания

Все още не съм провел разговор с президента Румен Радев и не знам дали ще бъда част от следващото служебно правителство.

Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков, който заедно с финансовия министър Асен Василев бе на среща с представители на синдикатите в "Мини Марица-изток" и ТЕЦ 2.

Той отказа да коментира дали ще участва в нов политически проект.

Идеята първоначално бе лансирана от група негови фенове във Facebook, след като Петков направи разкритията за злоупотреби на ГЕРБ в Българската банка за развитие, Държавната консолидационна компания и др.

"Докато сме служебни министри ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да го обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване, в който един от приоритетите е Индустриалните зони“, каза още Петков.

Една от приоритетните Индустриални зони, които трябва да се създадат в бъдеще, трябва да бъде в района на Раднево и Стара Загора, посочи той.

Петков отрече срещата да е предизборна и посочи, че е обещал на синдикатите да дойде на място.

„За нас хората са много важни, говорим за над 10 хиляди работещи, засегнати са 20 хиляди с техните семейства. Не може да правим планове само на база стратегии трябва да имаме обратната връзка, да дискутираме с тях и затова сме тук. Това не става от София, става от Раднево“, каза още министърът на икономиката.

Асен Василев допълни, че освен за Плана за възстановяване трябва да се планират и средствата от Фонда за справедлив преход, които са 1,3 млрд. лв. и са специално за въглищните региони. "Работата по това още не е започнала и затова е важно да чуем какви идеи имат хората, за да започнат да се планират“, каза Василев.

Той припомни, че Маришкият басейн дава около 40% от електрическата енергия на страната без да се ползват вносни суровини. „Много е важно тези 40% да си останат наши, да не зависим от внос на суровини“, коментира финансовият министър. Той коментира и промяната в бюджета, който предвижда увеличени разходи за пенсиите, като бе категоричен, че това няма да увеличи данъците и осигуровките.

"Няма такова нещо. Разчетите ги дадохме на бюджетна комисия, спокойно може да се поеме абсолютно всичко като увеличение без да се пипат данъците“, каза финансовият министър.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес