Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил Петков: Хора с досиета в ДС няма да бъдат назначавани във Външно министерство (ВИДЕО)

22 декември 2021, 13:22 часа • 9097 прочитания

Взети са бързи мерки хората с досиета в "Държавна сигурност", които бяха обявени в медиите, да не бъдат назначени или ако вече има назначени, те да бъдат освободени още в началото на следващата седмица. Това каза премиерът Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет днес. Той разкри, че тези хора са били предложени от министър Теодора Генчовска, а основното име, което предизвика вълна от реакции, е това на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов (припомнете си кой е той ТУК).

"Всеки министър има право да предлага своя екип, но после ние в коалиционния формат обсъждаме заедно и решаваме дали тези назначения съвпадат с нашите изисквания", поясни още Петков.

Малко преди него в свое изказване председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов отрече назначенията:

”Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи“, изтъкна  Йорданов.

Иначе в екипа на Генчовска предложените бяха:

Петьо Петев, роден през 1956 г., секретен сътрудник "Динов" от Първо главно управление на ДС. Началник на кабинета на министъра.

Петър Воденски, роден през 1951 г. и секретен сътрудник "Велинов" към Генералния щаб на Българската народна армия.

Иван Петров, роден през 1953 г., секретен сътрудник "Балинов" на Първо главно управление на ДС.

Лъчезар Петков, роден през 1949 година, който обяснява на колегите си, че очаква назначение в ръководството на министерството, което би било скандално предвид преклонната му възраст.

Петко Сертов, щатен служител на бившата Държавна сигурност във Второ главно управление (контраразузнаване) от 1984 г. Кариерата му след разпадането на тоталитарния режим преминава в МВР (ЦСБОП), където е бил началник на направление "Тероризъм и наркотици".

 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес