Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Касим Дал: Платихме висока цена за това, че се опълчихме срещу ДПС

27 ноември 2016, 12:48 часа • 4045 прочитания

Искаме да черпим сили от тези морално безкомпромисни хора, които запазиха чистотата си и чиито представители днес сте в тази зала.

Това заяви в началото на словото си пред делегатите на Първия редовен конгрес на Народна партия „Свобода и достойнство”, нейният зам.-председател Касим Дал, предаде БГНЕС.

Изминаха четири години от времето, когато смели мъже и жени се опълчиха на тайните схеми на една партия, която повечето от нас подкрепяха с всеотдайност, каза Дал. "Лъснаха връзките на нашите ръководители със структурите на ДС и казахме „Дотук”, искаме да се отърсим от цинизма и сметкаджийството на един оял се режим, назначен от най-мракобесните сили на тоталитаризма.

Знаехме, че за свободата се воюва, но бяхме ли подготвени да се защитим от яростната атака срещу нас? Останахме верни на себе си, но не е минал и ден да не се питам - направихме ли достатъчно, за да подкрепим нашите братя и сестри в районите, където ДПС остана да коли и беси. Да, ние оцеляхме, но на висока цена, която много от вас лично платиха", подчерта Касим Дал.

"Затова искам да помоля за прошка всеки, който не е чувствал достатъчно подкрепа през последните 4 години. „Простете!” - уверявам ви, че равносметките, които си правим, са безпощадни и се стараем да действаме по-ефективно, когато интересите на нашите симпатизанти са под атака", отбеляза Касим Дал.

Четиригодишният период беше бурен и изпълнен с обрати, с много избори и референдуми, продължи той като изреди партийните битки.

Трябваше да постигнем много повече, направи оценка Касим Дал. На местните избори мобилизирахме вот, какъвто основният ни политически противник не очакваше от нас и се разбра, че монополът им в смесените райони далеч не е непробиваем, добави той. "Потърсихме съмишленици в център-дясно, намерихме ги в лицето на РБ и станахме част от управляващата коалиция до момента на подаване на оставка на настоящото правителство. Доказахме, че вървим напред и нямаме право да се капсулираме, а да търсим нови хоризонти. И оттук нататък ние ще ставаме все повече и все по-силни", даде заявка Касил Дал.

"Живеем в особени и кризисни времена, живеем заобиколени от прояви на нечуван популизъм и краен национализъм, на нетърпимост към различния, живеем до мощна ядрена сила, която си позволява неща, които бяха немислими дори по време на Студената война. Видяхме и събитията в Турция, където всички се обединиха, за да дадат отпор на антидемократичните сили. Моралът, мъдростта и свободолюбието на нашите симпатизанти са на наша страна и за нас най-доброто предстои", завърши словото си Касим Дал.

На конгреса съобщиха, че членовете на партията са 9182 души, делегатите са 511, от които са регистрирани и присъстват 460 души.

Приветствия и поздравления поднесоха членовете на ръководствата на различни партии от спектъра център-дясно, както и министрите в оставка Николай Ненчев и Вежди Рашидов и др.

Очаква се основният доклад да изнесе председателят на партията Корман Исмаилов. На днешния конгрес ще бъдат гласувани промени в Устава на партията, ще има избор на нов председател и нов Изпълнителен политически съвет. Ще бъде приета и политическа декларация.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес