Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каракачанов в парламента: Никой не е оказвал натиск върху правителството заради РС Македония

13 ноември 2020, 11:31 часа • 2540 прочитания

Натиск върху българското правителството за позицията му по повод бъдещото членство на Северна Македония в ЕС не е оказван. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов от парламентарната трибуна.

Той дойде в Народното събрание по заръка на премиера, който имал ангажименти, за да докладва на депутатите за позицията на българското правителство по преговорите със Северна Македония, след като това бе поискано от БСП.

Правителството в разговорите се придържа към Договора за приятелство и към рамковата позиция, потвърдена от Народното събрание. Заявяваме ясно и недвусмислено, че България продължава да подкрепя идеята за интеграция на Западните Балкани, но това не може да става безусловно и с неизпълнение на договорите, които съществуват между страните, категоричен бе Каракачанов. И обясни, че никой не е притискал българското правителство, а Германия, като председателстваща ЕС, е изявила желание само да е в позицията на посредник.

Вицепремиерът разказа, че на срещата във вторник с премиера на Северна Македония Зоран Заев България е потвърдила позицията си за членството на съседката ни в ЕС, но обяснила, че договорът не се изпълнява, има забавяне на разговорите на историческата комисия, решенията й не са обявени публично и не се провеждат като част от държавата политика.

Не наблюдаваме промяна на езика на омразата не само в медиите, но и в институции, които продължават да го употребяват и насаждат негативизъм и омраза към българския народ и всичко българско, коментира Каракачанов. И даде пример, че няма никаква промяна в образователната програма, нито по отношение на паметниците, които не отговарят на историческата истина и навяват омраза към българския народ. Дадохме им примери включително на казарми, в които има надписи с откровено антибългарско звучене, а в тях при учения влизат и военни от партньорите ни от НАТО, разказа той.

Без да се преодолее говорът на омраза и без ясна ревизия на образователната система, която е изградена на неверни факти, без преодоляване на въпросите, които са страна на исторически спорове и отричане от страна на Скопие, няма как да има друга позиция на България освен заявената - няма да даде съгласие за първата конференция за започване на преговори със Северна Македония, категоричен бе вицепремиерът, цитиран от 24 часа.

България е направила достатъчно жестове през последните 30 г., когато първа призна Македония, както и през последните 3 г. За съжаление, управляващата коалиция в Скопие може би смята, че след като един път сме отворили вратата за НАТО, България може да бъде притисната или по конюнктурни съображения може да бъде притисната и да отстъпи рамковата позиция, допълни Каракачанов.

За нас въпросът остава открит, на разговорите във вторник не стигнахме до решение поради нежеланието на колегите от Скопие да приемат постановките в рамковата позиция, обясни той. И допълни, че спорът не е до една или друга личност в нашата история, нито до личността на Гоце Делчев, както от Скопие обясняват.

Не сме променили позицията на България и не сме се отказали да помагаме на сънародниците ни в Северна Македония да станат част от ЕС, но това няма как да стане за сметка на националния ни интерес и за сметка на отнемане на българската национална, историческа и културна идентичност, каза вицепремиерът. И напомни, че се иска включително и реабилитация на репресираните в Македония хора заради българската им идентичност, което още не е направено.

Това е тема, по която трябва да имаме абсолютен консенсус, обърна се Каракачанов към депутатите. Това не е въпрос на политическа конюнктура, а на отстояване на националния интерес.

Зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин обяви, че лявата група все пак ще внесе искане за изслушване на премиера Бойко Борисов.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес