Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каракачанов потвърди, че действаме за купуване на още 8 самолета F-16

16 октомври 2020, 13:35 часа • 3265 прочитания

Мисля, че авиацията в последните няколко години започва да се изправя на крака. Не само заради това, че сключихме сделка за закупуване на ескадрила F-16, като първите 8 вече са платени, а и за това, че бяха отделени достатъчно средства през тези 3 години и половина за ремонт и поддръжка на съществуващите летателни платформи. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде БГНЕС.

Той участва в отбелязването на 108-ата годишнина от първия боен полет на военната авиация и празника на Военновъздушните сили (ВВС). "Мисля, че бавно, но сигурно авиацията се изправя, оттук-нататък аз съм убеден, че хората служещи в българската бойна авиация не само, че много добре знаят какви са техните задължения, но те ще ги изпълнят по един прекрасен начин, ако се наложи да защитават страната си. А в мирно време виждаме ги, че въпреки трудностите, които са натрупани с годините, те продължават да изпълняват своите задължения да носят бойно дежурство, изпълняват мисията по аър полисинг, и така ще бъде и занапред", посочи още той.

Каракачанов потвърди, че за реализацията на втория етап на проекта - за придобиване на още 8 самолета, се предвижда да се изготви втори проект за инвестиционен разход. "Разбира се, че е необходим. Задължително минава като становище на ВВС предложение на министъра на отбраната, решение на Министерски съвет, разглеждане в парламента и решение на парламента – това е процедурата", посочи той. Каракачанов не се ангажира да каже срокове.

Припомняме, че една ескадрила се състои от 16 изтребителя и покупката на първите 8 още от самото начало беше коментирана като прелюдия към придобиването на цяла ескадрила.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров посочи, че на него му е поставена конкретна задача да ръководи ВВС и естествено негов основен приоритет е да ги развива. "Така че новата техника, която ще бъде приета на въоръжение и нейното пълноценно използване е основна задача за мен. Разбирате, че това са задачи, които не се решават с емоция и с други неща, решават се с много разум, с точни разчети и за нас е много важен крайният резултат, а той е боеспособен самолет, който е интегриран в системата за национална отбрана и е съвместим със съюзните сили", посочи генералът.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес