Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каракачанов пак с тирада против мигрантите, иска още пари от ЕС, без да отчита вече дадените

09 юли 2018, 08:30 часа • 3994 прочитания

Политиката на г-жа Меркел и на няколко други държави в Европа, които безотговорно канят нелегални мигранти, ще доведе до проблем. Това нещо го повтаряме от 5 години насам, с искане да преработим Дъблинското споразумение – те дойдоха в Европа по покана на г-жа Меркел, България беше транзитен коридор – откъде-накъде ще трябва да връщаме 45 000 нелегални мигранти, заяви военният министър Красимир Каракачанов по най-горещата напоследък тема - тази за бежанската криза.

Няма да ви казвам колко струва присъствието на армията на границата, уточни министърът пред Нова телевизия, без да влиза в подробности колко пари отпусна Европа заради миграцията и охраната на границата ни160 млн. евро. Той обаче не пропусна да каже, че трябвало повече средства за непосредствената охрана на границата с Турция, където трябвало още техника, например камери. За камери през миналата година стана ясно, че от ЕС сме получили 1,2 млн. евро.

Чухме, че Германия е сключила 14 двустранни споразумения (бел. ред. - тази седмица в Инсбрук ще има срещи на външните министри на Германия, Австрия, Италия и Гърция), но държави като Австрия засега не са много съгласни, а Гърция е готова, но има огромни задължения и каква политика ще провежда след това, попита Каракачанов. Той е убеден, че връщането на такива мигранти ще доведе до нова вълна, която ще иска да се върне в Германия.

Според Каракачанов винаги сме били много послушни, но трябвало да помислим какъв е българският интерес – той бил да не се връщат в България първоначално регистрирани тук мигранти. Трябва да си пазим интереса, настоя министърът на отбраната, според когото заради "Обединени патриоти" сега кабинетът заел правилната позиция.

Същевременно военният министър обясни, че нямало как да има нов военен съюз в рамките на ЕС и особено в рамките на НАТО. Разумното и нормалното било всичко като отбрана в Европа да влиза в рамката на НАТО.

От Русия и Китай не съм чул да финансират ислямски фундаментализъм, не съм чул да идват нелегални мигранти, направи следващото включване Каракачанов по отношение на глобалната политика и сблъсъка на полето на икономиката. Той видя почва за развитие на отношения с други държави, на Изток – на базата на взаимно уважение и равнопоставеност. Няма вечни врагове, има вечни интереси, подчерта Каракачанов.

Относно управляващата коалиция, Каракачанов обяви, че било лошо, че не си говорели много с Валери Симеонов. Военният министър каза и, че било истина, че през т.нар. малки бензиностанции минавала немалка част от контрабандата, въпросът бил дали предлаганите мерки са точните (бел. ред. – в Законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, като той мина на ниво комисия). Каракачанов се възмути и от Менда Стоянова, която дошла "с два листа половин час преди да си тръгнат депутатите" и поискала коалиционните партньори да подпишат. Не може така, трябва да има обсъждане, уточни военният министър и се обяви "за" всяка ползотворна мярка за попълване на бюджета.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес