Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каракачанов: Не съм твърдял, че президентът Радев е лъжец

02 юли 2019, 20:15 часа • 4727 прочитания

"Не съм твърдял, че президентът Радев е лъжец. Просто казах, че не знам откъде излезе тази сума от 3,5 млрд. лева за самолетите, защото аз знам какви са офертите". Това заяви военният министър Красимир Каракачанов пред bTV.

Той отново потвърди, че офертата за изтребителите е 2 милиарда и 200 милиона лева, като "ще се опитаме да намалим тази цена, като това няма да бъде за сметка на способностите на самолетите".

Припомняме, според министър Красимир Каракачанов, цената на изтребителите Ф-16 е 2,2 млрд. лв. Според президента Румен Радев, сумата е 3,2 млрд. лв. при 100% авансово плащане.

Според Каракачанов ДДС-то няма значение, защото това е междудържавен договор и данъкът: "излиза от единия джоб и влиза в другия".

В цената влиза цялото оборудване, но що се отнася до въоръжението, например броят на ракетите е намален, за да "не се хвърлят излишни пари на този етап", заяви министърът.

"Ако някой си прави сметка, че ние като купим този самолет, 40 години няма да купим нито една ракета или бомба, това не е така", подчерта Каракачанов.

Той заяви, че боеприпасите трябва да минат отново процес по лицензиране след 5 години.

Другият изтребител, който е бил обсъждан за закупуване от Българската армия - "Грипен", са били предложени без никакви ракети, увери Каракачанов.

"Инфраструктурата за всеки самолет е различна", заяви военният министър, който не отрече, че е скъпа, но сподели, че има вариант част от инвестициите сега да минат по партньорска програма.

Относно критиките към него за започнатия процес за ремонт на самолетите Су-25, той обясни, че го обвиняват последователно ту в американофил, ту в русофил.

Няма много варианти за ремонта на руските изтребители, а българският завод е правил такъв през 2002 г., след което е загубил лиценза си за тази дейност.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес