Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каракачанов: МО може да даде 3-4 хеликоптера за медицински цели

06 януари 2021, 09:05 часа • 1286 прочитания

Министерството на отбраната има възможност да предостави три или четири хеликоптера "Кугър" за медицински цели, стига те да могат да са полезни, тъй като са транспортни:
"Да преценят дали цената, която трябва да се даде за тяхното преоборудване, отговаря като възможности, или е по-изгодно да се купят нови". Това каза военният министър Красимир Каракачанов в интервю за bTV във връзка с последния инцидент, при който мъж загина в Стара планина. 

"Ние сме декларирали нашата готовност. Армията има три мисии – първата е защитата на териториалната цялост на България. Втората са съюзническите ангажименти и третата е в помощ на населението. Така че сме готови да изпълним и тази трета мисия и я изпълняваме винаги", допълни военният министър.

По темата за предстоящите избори Каракачанов коментира, че президентът първо е трябвало да направи консултации с парламентарно представените сили и след това да обявява дата.

"Най-важното е да се даде възможност на хората да гласуват. Трябва да се избере най-подходящото време, в което хората хем да могат да гласуват, без да се притесняват, че могат да се заразят, хем да се осигури безопасността на хората, които участват в изборния процес", на мнение е Красимир Каракачанов.

На въпрос възможна ли е коалиция между ВМРО и ГЕРБ за предстоящите избори, той заяви, че все още не е обсъждано подобно нещо и има достатъчно време. 

Относно призива да не се отделят толкова много средства от Бюджет 2021 за отбраната той заяви, че в момента няма страна в света, която да е намалила разходите си за отбрана, а въоръжението ще се произвежда от български компании

"Тези, които го говорят в парламента или извън него, просто са едни елементарни популисти", каза още министърът на отбраната.

Относно провелото се в Калофер Мъжко хоро вицепремиерът каза: "Този ритуал е преживял турското робство, ще преживее и коронавируса". По думите му подобни прояви помагат на хората да преживеят стреса от последните месеци. Карачанов допълни още, че "всички очакваме ефекта от ваксината."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес