Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кандидатът на управляващите стана председател на новия антикорупционен орган

08 март 2018, 11:03 часа • 8902 прочитания

Кандидатът на управляващите Пламен Георгиев очаквано бе избран от парламента за председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Единственият му конкурент беше Николай Николов, издигнат от БСП. Досега Георгиев бе шеф на комисията за конфискация - Комисия за отнемане на незаконни придобитото имущество, а Николов на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Той е известен и с факта, че беше наблюдаващ прокурор по случая "Ало, Ваньо", за когото изтече запис как Бойко Борисов говори с тогавашния (вече покоен) директор на Агенция "Митници" Ваньо Танев относно бизнеса на Михаил Михов, по-известен с прякора Мишо Бирата. Години по-късно Георгиев обясни, че не знаел за разговора по онова време.

Георгиев бе избран с 148 гласа "за" от 218 гласували. Против бяха 66, а 4 се въздържаха. Николов събра само 79 "За".

Припомняме, че Комисията за противодействие на корупцията беше създадена в края на 2017 година по силата на Закона за борба с корупцията по високите етажи на властта. Парламентът избира председателя, след което той посочва екипа си - един заместник и трима членове. Мандатът ѝ е шестгодишен.

По време на дебатите от БСП поставиха под съмнение независимостта на Пламен Георгиев, ако бъде избран на поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Кристина Сидорова - заместник-председател на антикорупционната парламентарна комисия припомни част от професионалната биография на Пламен Георгиев като прокурор.

"Нека да започнем с това, че като част от специализирания екип за корупционни престъпления, сред делата, по които работи господин Пламен Георгиев, са тези за "Софийски имоти", завърши с оправдателна присъда; тези срещу кмета Хасан Азис, върнато от съда за доразглеждане. Да не забравяме знаковото и показателно дело за кабинета "Борисов-1" - така известният скандал "Ало, Ваньо", който беше емблема на вашето управление тогава, също завършил с оправдателна присъда."

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов остро възрази на тези изказвания и ги нарече внушения.

"Нашият кандидат е достоен. Работил е професионално. Работил е като прокурор в специализираната прокуратура и административен ръководител! Работил е като ръководител на десет прокурори и агенти от ДАНС по разследване на множество престъпления", заяви той.

Някои от партиите в бившия Реформаторски блок и техни колеги от десни формации изразиха несъгласие с евентуалния избор на Пламен Георгиев за председател на комисията. Движение "Да, България“, Демократи за силна България, БЗНС, партия "Зелените" и партия ДЕОС смятат, че Георгиев, номиниран от ГЕРБ, е доказал, "че е политическа проекция на рушителите на българската държавност". С него начело комисията ще се превърне в оръжие срещу неудобните на властта, подчертават още десните формации. 

Припомняме, че Пламен Георгиев е досегашен председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която стана основа на новия антикорупционен орган. “Председателското място приемам като кауза“, заяви той пред депутатите по време на изслушването в ресорната правна комисия. Според него много важно е комисията да спазва принципите на законност, независимост, почтеност и прозрачност. Пламен Георгиев пое ангажимент за създаване на образец на сигнал, за да бъдат облекчени гражданите.

Николай Николов отбеляза в комисията, че е последователен привърженик на превенцията на корупцията. "Част от превенцията са електронните търгове за обществените поръчки, както и софтуер, който да проверява големите обществени поръчки", посочи той. Николов декларира решителност всеки, който е престъпил антикорупционния режим, да понесе своята отговорност с пълната строгост на закона.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес