Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камбарев: Една фирма прави санитарно-ветеринарния контрол на "Капитан Андреево", това е огромен корупционен риск

27 май 2022, 08:16 часа • 1799 прочитания

Не знам дали депутат е предлагал подкуп на шефа на Агенцията по храните. Надявам се органите на реда да разберат кой, какво и на кого е предлагал. Интересът е огромен. Това е външна граница, през която се вкарва огромен обем храна. От тази фирма зависи дали вие ще прекарате стоката си. В стаята, където се правят проверките, няма камери. Това е и огромен корупционен риск.

Това обясни в ефира на Нова телевизия народните представител от „Продължаваме промяната“ и председател на Комисията по превенция и противодействие на корупцията Михал Камбарев. Той коментира появилата се информация, че на шефа на БАБХ е предложен подкуп от 6 млн. лева и то от депутат.

Припомняме, че преди дни от партията поискаха пълна проверка на санитарно-ветеринарния контрол на "Капитан Андреево" за последните 10 години, където една частна фирма е монополизирала контрола.

„Вие, като превозвач, зависите от решението на една фирма. През последните 10 г. тя сама оперира, сама решава кой да премине“, каза Камбарев.

Депутатът не успя да каже, дали по този начин са влизали продукти с пестициди и неотговарящи на стандартите. „Това е място, откъдето хиляди ТИР-ове влизат от Турция. Можем само да гадаем какво се контролира", заяви още Камбарев.

„Появиха се информации, че са вземани по 488 лв. за разтоварване на стоките, и за вземането на пробите – ветеринарен, здравен или фитосанитарен контрол. Тази цена е определена от фирмата”, каза той и добави, че сумата на камион може да достигне до около 1500 лв. само за пробите.

ОЩЕ: Три кашона с папки са постъпили в Антикорупционната комисия към парламента

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес