Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калина Константинова: За бюджет 2025 ще заложим на подкрепа за младите и икономически активни хора*

21 октомври 2024, 08:45 часа • 655 прочитания

Едно от знаковите лица на Продължаваме Промяната от създаването на партията. Кандидат на ПП-ДБ в 25 МИР София, с преференция 103. Калина Константинова завършва икономика в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по икономическо развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания. Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството, който е работил в частния, публичния и нестопанския сектор. През 2021 г. става вицепремиер по ефективното управление в редовното правителство на Кирил Петков. В 47-о, 48-о, 49-о, 50-о Народно събрание е избрана за народен представител от 25 МИР – София.

 

 

Г-жо Константинова, Нобеловата награда отиде при изследователи на влиянието на институциите върху просперитета. Знак за какво е това?

Много съм развълнувана, че точно Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън получиха това заслужено признание, защото те бяха мои учители в университетите в Ню Йорк и Лондон, които съм завършила. Техните изследвания бяха ключови в моята специалност – икономическо развитие.

Те доказват емпирично, че институциите са причината за успеха или провала на нациите, защото те определят правилата и стимулите, които влияят на икономиката и хората в реалния живот. Не географията, климатът, историята или природните ресурси, а именно институциите определят посоката на развитие на една държава. Успешните нации имат институции, които гарантират справедливост и честна конкуренция, стимулират икономическа активност и инвестиции в нови технологии. Те помагат на мнозинството от хората да просперират. Бедните нации имат институции, които обслужват олигарсите, като присвояват ресурси и потискат развитието. Познато ли ви звучи?

Нобелистите са отличени за изследванията си на влиянието на корупцията в държави с ниски доходи. А България е предпоследна в ЕС по индекса за възприятие на корупцията…

Точно така – корупцията е средството, с което се преразпределят ресурсите от всички граждани към елита. И служи за затягане на хватката върху властта. Когато обществените ресурси не са насочени към този, който работи и гради, а обслужват само елита, нацията остава заключена в един омагьосан кръг. Резултатът е – ниски доходи и слаб растеж.

По времето на управлението на ГЕРБ нямаше пари за пенсии, за увеличаване на учителските заплати, за безплатни детски градини. За сметка на това, два милиарда лева са изхарчени за 100% аванс за магистрала „Хемус“ без проект, а 60 милиона бяха откраднати в чували, за да се бетонира нечия власт. Толкова е просто.

За да излезем от този омагьосан кръг, трябва да възстановим на върховенството на закона и честната конкуренция на пазара. Започнахме този процес със закриването на специализираната прокуратура, въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, законово ограничаване на превъзлагането през инхаус процедури, но има още много работа. Пример за това е единствената номинация на Сарафов за нов главен прокурор със 7-годишен мандат, въпреки че е компрометиран. Прокуратурата от три години "разследва" как държавната фирма „Монтажи“ е изразходвала над 600 хиляди лева за ремонти на язовири чрез инхаус поръчки. Лично им изпратих всички документи по този случай като заместник-министър на икономиката тогава, но няма никакво развитие. Докато прокуратурата остава черна дупка, в която сигналите за нарушения потъват, няма как да очакваме да настигнем другите европейски държави.

Какво е необходимо на България в момента, за да може българите да живеят по-добре?

Три неща са ключови – доходите, здравеопазването и образованието. Само така България ще расте и младите семейства ще изберат да изградят живота си тук. За целта битката да променим правилата и институциите в България продължава. Виждате как всички други партии в парламента се борят срещу закона за защита на хората, които подават сигнали за злоупотреби с власт. Ние от „Продължаваме Промяната - Демократична България“ не сме си измислили този закон, само защото ние вярваме, че е важен. Прилагаме и Европейска директива. Ако не го приемем, ще загубим 10 милиарда лева от Плана за възстановяване и устойчивост - за одобрените за саниране сгради, за ново оборудване в болниците, за ремонти и нови кабинети в над 100 училища, за хеликоптерите за спешна медицинска помощ, за бързи влакове за БДЖ, за изграждането на индустриални паркове, за подпомагане на бизнеса за закупуване на нови машини и още много проекти, които могат да подпомогнат растежа на България. Това е цената, която България ще трябва да плати, за да бъде предотвратено разследването на корупционни практики.

Вашата формация говори за промяната на България – как виждате ролята на държавата в този процес и кои стъпки биха го ускорили?

Нашата мисия е да живеем в България, в която младите хора да искат да изградят живота си, а не да емигрират. Такава държава задължително е справедлива. А за да е справедлива, трябва да намалеят и социалните неравенства чрез справедливо увеличение на доходите и наваксващ растеж на най-бедните региони. България е единствената страна, където неравенствата се увеличиха след влизането й в ЕС. Целта на европейските фондове е по-бедните райони да се развиват, но вместо това, те бяха разграбени по време на управленията на ГЕРБ, което увеличи още повече разликата между бедни и богати. По показателя за неравенство (Джини - 40%) ГЕРБ ни наредиха до страни като Буркина Фасо и Колумбия, известни с корумпираните си институции.

През последните три години за първи път отбелязахме спад по този показател до 36%. Въпреки че сме далеч от средното за ЕС от 30%, показахме как разликата може да се намали – като инвестираме не само в асфалт, но и в хората, и поставяме приоритет на най-бедните региони. За този период, след десетилетие на замразяване на доходите, успяхме да удвоим пенсиите, минималната заплата се увеличи от 610 лв. на 930 лв., средната – от 1390 лв. на 2300 лв., заплатите на учителите достигнаха 125% от средната заплата. Същевременно, настоящата рекордно голяма капиталова програма от 2.5 милиарда лева приоритизира по-слабо развитите региони. Например за Монтана са отделени 50 млн лв, което е наполовина колкото за София, въпреки, че населението е 10 пъти по-малко.

Това е посоката, която сме си начертали и ако просто продължим да я следваме, промяната ще става все по-осезаема.

Може ли доходите да се увеличават всяка година?

Показахме изцяло нов подход за инвестиране на държавните средства с баланс между инвестицията в инфраструктура и инвестицията в капитала на бъдещето – хората. Това е нашата философия, не трябва да се връщаме обратно към бюджетите на „постната пица“ и замразените доходи. С това темпо през 2027 г. минималната заплата трябва да достигне 1000 евро, а средната - 2000 евро.

Чувам опасенията, че този бърз растеж на заплатите ще затрудни бизнеса и ще намали конкурентостта ни, но те нямат основание. Не само че ниската безработица показва, че балансът не е нарушен, но и нека погледнем в „съседния двор“.  Дори след увеличенията българската минимална работна заплата е най-ниска в целия регион.  Македония има два пъти по нисък вътрешен продукт, тоест два пъти по-малка икономика, а минималната заплата е 540 евро, в България е 477 евро. Няма страшно. България е европейска страна и трябва да се конкурираме с висока добавена стойност, а не нископлатена работна ръка. Само с този подход ще повишим стандарта на живот в България и ще задържим младите.

Как ще задържите младите хора в България? Какви конкретни стъпки предвиждате за тях?

Точно заради всичко, което изброих до момента, това вече започва да се случва. През изминалата година 46 хил. души повече са се върнали в България, отколкото са я напуснали - това е цял един град с размерите на Габрово. Тази статистика е положителна за първи път от 14 години насам.  За контраст, един милион българи напуснаха страната между 2009 г. и 2020 г., в по-голямата им част активни млади хора, които сега работят и плащат данъци в други държави. Когато хората са държани на изкуствено ниски доходи, образованието и здравеопазването не им дава сигурност и условия за развитието на техните деца, те просто си тръгват в търсене на нормален живот.

Каква трябва да е първата задача на новия парламент?

Още в първите седмици трябва да бъде приет бюджетът за 2025 г. и нашите предложения ще са изцяло в подкрепа на младите и икономически активни хора като ще надграждаме най-успешните мерки, които са дали положителни резултати до момента. Заварихме данъчните облекчения за млади семейства от 60 лв. през 2020 г. и ги вдигнахме десетократно на 600 лв. на дете. Сега искаме да ги удвоим до 1200 лв. на дете, защото работещите родители имат нужда от подкрепа в грижата за своите деца. 

Увеличихме обезщетението за майчинство през втората година от 380 лв. на 780 лв. И предлагаме ако една майка реши да се върне на работа през втората година, да й се изплаща 100% от размера на обезщетението, а не 50%, както е сега. Този ресурс е необходим за отглеждането на малкото дете и няма логика майките, които работя и плащат данъци, да са санкционирани в сравнение с тези, които избират да останат у дома.

Повишаването на пенсиите също е насочено към семейния бюджет на младите. Защото при по-високи пенсии възрастните ни родители могат да покриват своите нужди и няма да се налага тези разходи да се поемат от децата им, както се случва в общия случай.

По време на кабинета „Денков“ осигурихме и по-голям достъп до безплатни лекарства. Това е мярка предимно за по-възрастни хора, затова сега искаме да подпомогнем младите семейства като направим лекарствата с рецепта безплатни за техните малки деца между 1 и 7 години.

Коя е вашата лична кауза за 51-ото Народно събрание?

Имам редица каузи, по които работя вече няколко парламента под ред, и ще се боря за тях и в следващия – готов закон за насърчаване на доброволчеството, който 17 години се чака от гражданския сектор; готови изменения в подкрепа за ефективната работа на доброволните формирования, които скачат първи в огъня, без да търсят възнаграждение за това; ефективни мерки за борба срещу домашното насилие – след като три парламента законът беше бламиран и най-сетне приет, за съжаление в прилагането има много забавяне и статистиката все още е все така брутална.

Но първата кауза, за която искам да се преборя още в началото на 51-ото НС по време на приемането на бюджета за догодина, са всички мерки в подкрепа на младите семейства. Хората с малки деца имат нужда държавата да им подаде ръка, те са най-затруднени, а същевременно представляват най-активната част от нашето общество и всеки стимул за тях е инвестиция в бъдещето.

*Материалът е публикуван съгласно договор, сключен между "Уебграунд Груп" АД и ПП "Продължаваме промяната" за Парламентарни избори 2024 г. (27.10.) Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес