Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калфин: Руска пропаганда е, че сме замесени във взрива на Кримския мост. Кръстев: Защо не извикахме Митрофанова?

11 октомври 2022, 07:41 часа • 2717 прочитания

Трябваше да извикаме руският посланик Елеонора Митрофанова да обясни за какво става въпрос – дали за България или за областта Балакрия в Северен Кавказ. Това заяви журналистът Николай Кръстев.

Той обърна внимание и на написаното в руския официоз "Комсомолская правда" с думите, че това е контролирано от Кремъл и руските служби. "Товарителницата обяснява, че този камион не е напускал България", заяви Кръстев на база официалната информация от службите ни. Пред БНТ журналистът все пак каза, че ако е имало смяна на номера, може да се е случило нещо.

Бившият външен и социален министър Ивайло Калфин беше категоричен: Замесването на България е пълна измислица. Той определи случилото се като интрига. "Това е част от руската пропаганда, това е за вътрешно ползване – няма как държавата ни да бъде замесена в това", заяви Калфин.

Руският президент не говори за война срещу Украйна, а за война срещу т.нар. Колективен Запад. Това е много опасно – насажда се друга тема пред руското общество, каза Калфин. Според него се търсят доказателства, че и други държави са замесени във войната срещу Русия – "това абсолютно не е това, това е пропаганда". Калфин подчерта, че е очевидно, че емоциите и желанието на Путин да се задържи на власт са на първо място за Кремъл. "Това няма да се забрави и ще има страшни последици за Русия", каза той, визирайки и информацията, че 3 руски крилати ракети прелетяха над молдовска територия.

Още ли мислите, че няма рискове за България, попита Кръстев. На въпрос за какви рискове говори – получаваме сигнал от Москва, че сме рискова държава, че ни следят какво правят. "Явно някой има много голям интерес да вкара България, която не е от най-ревностните поддръжници на Украйна и сигурността в Черноморския регион", коментира той. И предупреди, че утре от Кремъл може да кажат, че в България се намира центърът, подготвил операцията срещу Кримския мост.

Кръстев каза и друго - акулите още не са се разбрали за тази война. Промяната във войната е видна - украинската армия действа методично. "От известно време се отказах да търся логика в действията на руския президент, но очевидно той има някаква логика и е отдаден на това да постигне някаква победа", добави Калфин. И двамата обърнаха внимание на смяна на военни командири, на критики дори към Путин. Калфин обаче не очаква Путин да падне от власт - дано има промяна, но промяната може и да е за нещо по-лошо. Той предупреди: човек, притиснат до стената, е много опасен.

Колкото до вчерашните масови въздушни атаки, организирани от Русия срещу Украйна, равносметката според украинските власти е следната: поне 84 крилати ракети, 24 атаки, извършени с дронове, 13 от които са извършени с иранските дронове "Шахид 136". Жертвите на извършените атаки са 14. Ударени са поне 70 цели, включително 29 от които са критична инфраструктура (само в Киев руснаците твърдят, че са ударили 4 ТЕЦ-а и една ел. подстанция), 4 високи сгради, 35 жилищни сгради и едно училище. Украинската ПВО е успяла да свали 43 крилати ракети, 10 дрона "Шахид 136" и още 3 други дрона. Руснаците използваха 10 стратегически бомбардировачи, излетели от Каспийско море и Нижни Новгород, както и от 6 кораба от Черно море. Иранските дронове са изстреляни от Крим и от територията на Беларус.

Кремъл: Камионът-бомба за Кримския мост е тръгнал от България

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес