Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калфин: Няма окончателно решение за коледните добавки

14 ноември 2014, 14:17 часа • 17443 прочитания

Финансовият министър Владислав Горанов е казал, че няма да има коледни добавки за пенсионерите, без да съгласува това с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Това обяви самият Калфин пред БНР като подчерта, че въпросът с надбавките не е окончателно решен.

"Аз винаги внимавам какво говоря и търся първо консултации и общо мнение. Не мисля, че е най-добрият тон да предрешава преди да е имало разговори, подчерта Калфин.

Водим разговори и с НОИ, и с МФ. Явно в тази актуализация е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние. Но все още се търсят възможности и резерви, подчерта Калфин. Според него разговорите продължават и не е необходимо да се говори за окончателно решение. Следващата седмица трябва да има решение дали може да има надбавки, по този повод Калфин обяви, че не губи нито час и търси резерви.

Има няколко законопроекта в МТСП, те са за изясняване на системата за социални плащания. Искам да ги огледам още един път, каза социалният министър и поиска време, за да може да бъдат огледани. Той подчерта, че в програмната декларация на правителството е поет ангажимент да бъде разширен кръгът на енергийно подпомаганите, но на този етап е трудно това да се реализира. Така че тази зима ще бъдат подпомогнати тези, които сега са в списъка. Не би трябвало да има закъснения при изплащане на заплатите и на социалните помощи до края на годината, заяви Калфин.

Владислав Горанов обяви категорично още вчера, че няма да има коледни добавки за пенсионерите. "Всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда. Ако съберем приходи догодина, направим бюджет без дефицит, може да си позволим да сме широкоскроени", добави той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес