Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калфин не е привърженик на идеята НОИ да управлява лични партиди

29 декември 2014, 09:30 часа • 31233 прочитания

Изказването на Валери Симеонов за ромското малцинство от трибуната на НС е породило позицията на Лютви Местан управляващата коалиция да се освободи от Патриотичния фронт. Тази теза изказва в ефира на bTV министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той беше категоричен: "Изказването на Валери Симеонов е абсолютно неприемливо. Но ние в коалицията не си договаряме всяко изказване от парламентарната трибуна. Все пак сме различни партии".

Социалният министър подкрепя пенсионната реформа. "Щом осигуровките влязат в НОИ, още следващия месец парите ще се изплащат", поясни Калфин.

Те (професионалните пенсионни фондове), макар и не изцяло по тяхна вина, не могат да започнат да изплащат пенсии на категорийните работници. Този въпрос, апропо, не се решава с измененията в кодекса. Така вицепремиерът отговори на въпроса защо "Какви са аргументите ви да подкрепяте решението за фондовете?" в интервю за "24 часа".

От него става ясно, че вицепремиерът не е привърженик на предсложението НОИ да управлява лични сметки. Това е така, тъй като въпросната структура е солидарен фонд. В тази връзка Калфин добави: " Учителският фонд, който е в НОИ, също не е на лични партиди. Има идеи, свързани с подобни фондове за категорийните работници, но отново солидарни".

Ако се приеме някакъв модел на лични партиди, то не може да се очаква от НОИ да осигури доходност и при излизане човек ще получи евентуално толкова, колкото преди това е внесъл. В тази връзка вицепремиетъ е категоричен, че създаването на лични партиди в НОИ, който да се управляват като частни фондове, ще създаде нездравословна конкуренция между държавата и частните фондове.

Вицепремиерът ще посрещне новата 2015 г. със семейството си в Балкана. Той изрази надежда да не го затрупа снегът".

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес