Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калфин: Кунева да каже защо не работят прокуратурата и БОРКОР

07 септември 2015, 08:33 часа • 5793 прочитания

Още при предлагането на закона на г-жа Кунева АБВ постави своите възражения. Например каква е логиката ако ползвате два пъти чужда вещ, това да е корупция? Говорим за създаване на едноличен орган, след като и в съдебната реформа се предвижда увеличаване на политическата квота на прокуратура, каза в сутрешния блок на Нова телевизия Ивайло Калфин. И попита какво се случва, че не работи Специализираната прокуратура, БОРКОР и т.н. Те трябва да заработят, затова си има експерти, г-жа Кунева да каже защо не работят, призова вицепремиерът.

Преди лятната ваканция казах на г-жа Кунева, че АБВ няма да подкрепи антикорупционния закон. Тя тогава помоли на първо четене да подкрепим, а да поправяме между двете четения. Ние имаме обаче принципни различия. Казвахме, че искаме независима от политиците съдебна власт, сега искаме да е зависима. Трябва да има ясни дефениции на положения, които подлежат на тълкуване. Например конфликт на интереси е равно на корупция според този закон – това не е така, каза Калфин. Г-н Зеленогорски внесе предложение депутат или министър ако говори с член на регулаторен орган, да влиза между 3 и 5 години в затвора. Онзи ден се разминах с шефа на КЕВР Иван Иванов и затова, че му казах „добър ден”, трябваше да вляза в затвора ли? Нека се направи анализ и се каже защо сегашните институции, които трябва да се борят с корупцията, не работят. Тогава, като има анализ и проблемите са на масата, да се решат, категоричен беше Калфин.

25 години политизираме прокуратурата, като през това време се обясняваше, че това не трябва да се прави и сега продължаваме в този дух. Трябва да има повече обществен контрол, прокуратурата да се отчита пред Народното събрание по-често, каза Калфин.

Попитан дали ще издържи правителството при все по-големите различия между подкрепящите го партии, Калфин отговори, че не трябва да се драматизира. Принципно съгласие има – не мисля, че е необходима нова формула и не мисля, че след местните избори ще има промяна, каза вицепремиерът.

Доходи и бежанци

Единственият начин държавата да въздейства за вдигане на доходите е чрез повишение на минималната работна заплата. Но дори и когато върви икономиката, заплатите не са най-бързо растящата величина. Обяснението е, че бизнесът разчита на ниски трудови разходи, докато не се окаже, че няма кой да работи, каза пред Нова телевизия вицепремиерът Ивайло Калфин. Калфин даде пример, че сега се подготвя мярка, с която да се допуснат чужденци в IT сектора. Чужденците щели да идават, ако се давало заплата най-малко три пъти над средната.

Дупките в трудовия пазар са в неквалифицираната част – заварчици, автомонтьори, работещи на стругове специалисти и т.н., посочи Калфин. Най-малко трудности на трудовия пазар имат хората с висше образование, но те работят не по специалността си и започват работа късно – на около 25 години, което е проблем, заяви вицепремиерът.

Надали едно сирийско семейство може да издържи с минимална работна заплата, но има вече назначени в т.нар. колцентрове. Факт е обаче, че повече бежанци, дошли в България, не искат да останат тук. Имаме ангажимент да поемем 500 бежанци, каза Калфин. И поясни, че не би било справедливо страни, които отказват да приемат бежанци, да платят еднократно на други държави да ги вземат и интегрират. Очевидно е, че между бежанците има много хора, които не бягат заради войни. Не може всички да сме заедно, когато идва Арабската пролет и всички да изчезнат, когато дойде Ислямска държава, подчерта Калфин. Той добави, че не вярва в тезата, че САЩ нарочно отслабва Европа с войната в Сирия и бежанската вълна.

Според Калфин не е редно да се спрат помощите за раждане – нещо, което предложи доц. Атанас Щерев. Той добави, че няма как със закони да се спрат всички дупки в системата – например облагането на неженени двойки. Ако партньорите са регистрирани на различни адреси, то няма как социалните работници да им влязат в спалнята, заяви Калфин, визирайки отпускането на детски.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес