Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво правим на 1 април, освен, че ще се лъжем, пита Румен Петков

16 февруари 2022, 17:23 часа • 3245 прочитания

Какво правим на 1 април, освен, че ще се лъжем? Този въпрос постави лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията, коментирайки състоянието и перспективите на енергетиката ни. "На 31 март изтича мораториумът цената на тока, но никой не казва какво правим на 1 април, оставям настрани декларациите, че мораториумът ще бъде свален по-рано", изтъкна той.

По думите му, ако правителството не е в състояние да предложи визия за бъдещето, това ще е много тежък удар върху икономиката с последваща серия фалити на много предприятия. Цените на газа и тока и сега поставят въпроса за оцеляването на цели сектори, а не за тяхната ефективна работа, подчерта той.

Лидерът на АБВ изрази съмнения за резултатите  от българската визита в САЩ. "В САЩ отидоха доста хора, Василев какво има общо, той си знае, но там са шефът на Булгартрансгаз, шефовете на Булгаргаз и шефът на Козлодуй", отбеляза Петков и заяви: "Много се надявам да не си дойдат от там с договорено ядрено гориво от Уестингхаус, без да е извървяна тръжната процедура с трите гаранции – гаранция за сигурността на реактора, най-ниска цена и най-висока ефективност. Много се надявам да не дойдат оттам с договор за 500 млн. куб. метра газ и настояваме да започнат незабавни преговори с Газпромекспорт за новото стратегическо споразумение".

И досега България ползва най-евтиния газ в ЕС, изтъкна Петков и припомни, че договорът с Газпромекспорт изтича есента и че преговорите вече би трябвало да са започнали, ако искаме да постигнем добри условия. Той изрази безпокойство, че "правителството ще възпрепятства ефективните преговори с Газпромекспорт, с което ще ни осигури „диверсификация“ на доставката на газ на изключително висока цена, която няма да може да бъде понесена от икономиката ни и от бита".

Затова всички преговори трябва да се водят пред очите на обществото и стратегическите преговори с Газпромекспорт трябва да бъдат продължени, категоричен е лидерът на АБВ.

"Усещането за всевластие показва приемственост между Кирил Петков и Бойко Борисов", посочи лидерът на АБВ по повод изявленията на премиера за АЕЦ "Белене". "Те с Асен Василев направиха не малко, за да бъде пометен режима на Борисов, но в момента създават впечатление, че дават всичко от себе си , за да върнат режима на Борисов", добави лидерът на АБВ. Едноличните решения на премиера показват грубо отношение към останалите партньори в държавното управление, подчерта той и припомни, че именно подобно поведение стана причина за протестите преди година. 

„Кирил Петков трябва да осмисли генерално това си поведение, за да не разпадне коалицията той", категорично заяви Румен Петков. 

Лидерът на АБВ информира, че е изпратил аргументи за категоричната необходимост от изграждане на АЕЦ „Белене“ на икономическия министър и лидер на БСП Корнелия Нинова. В текста на документа се посочва, че към октомври 2021 г. в света работят 441 ядрени реактора в над 30 държави (напр. САЩ – 93, Франция – 56, Китай – 50 и т. н.), а в процес на изграждане са над 50 реактора в 19 страни (главно в Китай, Индия, Русия и ОАЕ). Само преди седмица президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Франция възнамерява до 2050 г. да изгради и въведе в експлоатация още 14 реактора.

Според прогнози на специализирани организации, потреблението на електричество се увеличава два пъти по-бързо отколкото е общото потребление на енергия и е вероятно да се увеличи с повече от две трети до 2035 г.

Ядрената енергия осигурява около 11% от световното производство на електроенергия и 21% от електроенергията в развитите икономики и 27% от електроенергията в Европейския съюз.

„Фактът, че проектът е икономически изгоден, се гарантира от кандидатите за участие като стратегически инвеститори – Южна Корея, Франция, Русия, Китай и САЩ“, изтъкна още Петков.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес