Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво постигна българското председателство на Съвета на ЕС? (ВИДЕО)

13 юли 2018, 17:01 часа • 2683 прочитания

Какво постигна България по време на първото си председателство на Съвета на Европейския съюз? Работата през последните шест месеца и напредъкът по досиетата обобщава четвъртият и последен видеоклип за българското председателство. Това съобщиха от Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Във видеото са събрани постиженията по четирите приоритета, които България си постави за периода начело, на Съвета на Европейския съюз:

- Бъдещето на Европа и младите хора;

- Стабилна и сигурна Европа;

- Цифрова икономика и умения на бъдещето;

- Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани.

В продължение на половин година страната ни беше основен посредник и двигател при взeмането на решенията от европейския дневен ред. През тези шест месеца българските министри и експерти водиха над 1900 заседания в София, Брюксел, Люксембург и Страсбург.

Само в София с помощта на доброволците за председателството бяха посрещнати над 34 000 делегати. Страната ни работи усилено по всички теми по пътя към единна, сигурна и дигитална Европа.

Като едно от най-големите постижения във видеото е представена Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе в столицата на 17 май. Тогава европейските лидери приеха Декларацията от София, към която се присъединиха партньорите от Западните Балкани. Срещата създаде солидна основа за подкрепа и свързаност в региона.

Видеото е създадено от „Ди Индъстри“ ООД – фирмата, която спечели обществената поръчка за "Изработване на телевизионни, аудио и интернет клипове за популяризиране на Председателството на България на Съвета на ЕС" през септември 2017 година. Триминутният клип е последният, четвърти, изработен по проекта.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес