Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ще се проведе прекият избор за председател на БСП - въпроси и дилеми

10 септември 2020, 14:00 часа • 5523 прочитания

БСП се подготвя за прекия избор на нов председател на партията. Днес ще бъдат доставени изборните книжа на "Позитано" 20. Гласуването пък ще бъде в събота.

Изборните книжа са предварително комплектовани за всяка секция, а бюлетините са отпечатани с необходимите защити.За първи път изборът за председател на Столетницата ще е пряк. За да е валиден, в него трябва да са участвали повече от половината от членовете на БСП.

По този повод от Actualno.com се свързахме с отговорни лица по изборния процес, които да разяснят как ще се осъществи той, прозрачно ли е всичко и направена ли е необходимата разяснителна кампания за редовите социалисти.

Емил Войнов, председател ЦКПИ

Избирателните списъци, по които ще се гласува, се подготвят по общинските и съответно районните съвети на партията и се предават на комисиите. Списъците се създават на база на членовете на БСП към 31 декември, като се заличават всички починали, напуснали и отпаднали. След това се съхраняват до изборния ден от комисиите, които имат ангажимент да заличат от списъците нови починали или напуснали партията. Бюлетините за гласуване вече са раздадени във всички области, като днес за последно са оставени София-град и София-област. Гласуването в изборния ден е от 7.00 сутринта до 19.00 часа. Гласува се само с лична карта.

Всичко ще бъде публично. При преброяването на гласовете в края на изборния ден на три пъти ще бъдат въведени всички данни. Първоначално ще бъдат въведени електронните таблици, които ще получим от всяка районна комисия. Втори път ще въведем данните от хартиените протоколи на общинските комисии, които ще постъпят при нас. И трети път ще въведем всички секционни протоколи. Накрая трите ще бъдат сравнени за евентуална техническа грешка и няма да има никакво съмнение върху крайния изборен резултат. Още повече, че при получаване на книжата и материалите от съответните районни комисии, всеки застъпник на входа ще може да получи копие от тези протоколи.

Ирена Анастасова, член на ЦКПИ

Първоначално имахме издигнати 55 кандидати. Само 5 от тях с декларираха пред Централната комисия за пряк избор на председател, че ще участват в надпреварата. Те вече са публично известни. Оттук насетне ние сме организирали цялата процедура - отпечатване на бюлетини и протоколи, всичко вече е разнесено в страната. Общинските съвети на БСП са избрали общинските избирателни комисии, секционните избирателни комисии и са поставили избирателните списъци.

Изборът се осъществява по същия начин, както на националните избори. Това наистина е една огромна по обема си работа. Всеки кандидат има право на застъпници. Те се регистрират в общинските избирателни комисии и могат да присъстват във всяка избирателна секция, включително и в Централната комисия могат да присъстват, без каквито и да било ограничения.

Ние проведохме добра информационна кампания от страниците на вестник Дума, вестник Земя и Българска свободна телевизия. Дали сме право на достъп на всички кандидати, теглихме жребий за всяко едно предаване - за реда на появата на кандидатите, уведомили сме ги официално. Ние правим цялата организация с хора, които не са на щатна работа и го правим с много по-малък обем сътрудници от националните избори. Хората са мотивирани да успеем, защото това се случва за първи път не само в историята на БСП, но и на всички партии в България.

Калинка Николова, член на ЦКПИ

Като всеки избор, който се извършва за първи път, вероятно има някои пропуски. От ЦКПИ имаше достатъчно навременна информация за отделните етапи по организацията на процеса. Доста взаимствахме от практиката на държавната централна комисия по отношение на документацията. Това може би е затруднило някои по-малки организации, но бяхме водени от желанието да създадем прозрачен процес. Доста дискусии има по създаването на мобилните секции, които според мен са необходими, защото има хора по отдалечени селища и са затруднени с придвижването. Там не сложихме някакъв праг на броя на бюлетините за гласуване, има секции с по няколкостотин човека, което поражда въпроси. Аз мисля, че ние сме обезпечили добър контрол. Информационната кампания беше добра, защото хвърлихме доста усилия в това отношение.

Обострянето на кампанията е работа на самите кандидати и на техните щабове, но комисията не е стимулирала подобен род поведение. И в това отношение мисля, че си е свършила работата.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес