Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кадиев отговори на пет нападки срещу себе си

02 декември 2014, 16:21 часа • 14516 прочитания

Истинска изповед направи червеният депутат Георги Кадиев в социалните мрежи и блога си. Кадиев отговори ред по ред на всички нападки и слухове, които обикалят за него в последно време. Представяме позицията му без редакторска намеса.

"Покрай разговорите за фараони, младоци и оставки споделих опасенията си, че се опасявам от компроматна война и тя не закъсня.

Преди изборите имах възможност да отговоря на обвиненията, че съм богат капиталист и на какво основание имам бизнес. Тъй като изглежда, че това може да продължи, отделям страница в блога си, където ще отговарям на подобни клеветнически кампании срещу мен, за да можете да видите и другата гледна точка и за да има прозрачност в обществото.

След отчетливата ми позиция за новото правителство, за БНБ, КТБ, КФН и ситуацията в БСП се появиха редица статии в определени медии, които хвърлят обвинения на едро срещу мен. Ще се опитам да отговоря на тях последователно:

Бил съм се срещал с Цветан Василев във Виена

Вярно е. Имах среща с Цветан Василев, когато вече бе започнала атаката, но преди поставяне под особен надзор. Интересувах се от ситуацията около КТБ и възможностите да се предотврати катастрофата чрез външни инвеститори. Всъщност, това трябваше да прави държавата. Иначе стигаме дотам, където сме сега - наливане на минимум 2 млрд. лв. бюджетни пари при фалит на една от най-големите банки в страната.

Бил съм акционер в КТБ

Фирмата, която притежавам, има активи, включително акции, на няколко публични дружества. През 2009 г. купува 207 акции на КТБ, които оттогава не са търгувани. Това са 0,00003% от листваните акции на банката – по какъв начин това би ме направило „акционер”? В момента стойността на акциите е 0 лв.

Ще разцепвам БСП и съм искал пари от Цветан Василев за това

Както вече казах, на срещата ми с Цветан Василев говорихме само за възможности за излизане от ситуацията около КТБ. Целта бе банката да излезе от кризата по начин, който би ангажирал данъкоплатците във възможно най-малка степен. Никога не съм имал нито желания, нито намерения да разцепвам БСП, иначе нямаше да се боря толкова години да я променям. Наистина далеч по-лесно би било да напусна БСП или политиката, но не го правя, защото виждам надежда да променим левицата. Вече знам, че това няма да стане доброволно от върхушката, но обикновените хора – членове и избиратели, го искат и вярвам, че ще го постигнем. Напускането, разцепването е лесното. Нямаше да хвърлям толкова усилия в промени, ако съм щял да напускам.

Прокопиев ми плаща, за да говоря срещу Стоян Мавродиев (председател на Комисията за финансов надзор)

Тази небивалица я чух от самия Мавродиев в bTV и съм в процес на завеждане на дело срещу него за клевета. Не съм получавал пари от Прокопиев по никакъв повод, нямаме никакви отношения, дори не съм го виждал през последните 7-8 години.

Натискал съм се да ставам министър на финансите в правителството на ГЕРБ и след отказ ги критикувам

Тази „новина” се появи след анонимна статия в сайта на „24 часа”, който от своя страна се позовава само на анонимни слухове и коментари. Не съм искал да ставам министър в правителство на ГЕРБ. Неслучайно още преди съставяне на правителството нееднократно заявявах, че аз лично бих бил против влизане на БСП в коалиция с ГЕРБ, защото това би било самоубийство за партията. Все пак смятах, че трябваше да питаме избирателите ни чрез вътрешнопартиен референдум за това дали въобще да се водят преговори с ГЕРБ. Бях и продължавам да съм на мнение, че БСП трябва да е силна опозиция в парламента – без тайни договорки, без министерски кресла.

Критикувах предното правителство на ГЕРБ, критикувах и продължавам да съм критичен към управлението на Фандъкова в София, както имах и своите сериозни забележки към правителството на Орешарски. Напълно последователен съм в критичността си, когато виждам, че решенията, които се предлагат не са добри".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес