Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът призова за проверки срещу "Възраждане" заради насилие и агресия

27 юни 2023, 12:25 часа • 7062 прочитания

Редовното правителство призова разследващите органи да започнат проверки срещу партия "Възраждане" за призивите и проявата им на насилие и използване на езика на омразата.

„В българския парламент вилнее неофашистка партия, тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български ценнности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите" - с това изказване на един от доайените в българската философия – проф. Георги Фотев, започна обръщението си премиерът Николай Денков в Министерски съвет.

"За съжаление, тази констатация изисква решения и действия както на институциите, така и на политическите партии. Затова днес, заедно с министъра на вътрешните работи и с министъра на правосъдието ще кажем какво ние, Министерски съвет, като институция смятаме да предприемем. Но моят призив е към Президентството, към другите партии да кажат дали те смятат, че е нормално да се активират през последните седмици призивите за насилие, включително спрямо политическите фигури и лица в Народното събрание", заяви премиерът.

Според него този тип действия от страна на партия „Възраждане“ са започнали преди две години, но през последния месец има активиране на агресия, включително чрез онлайн постове от лидера ѝ Костадин Костадинов, "призиви за насилие, което се прояви по улиците, забрана, която е нелегитимна, към народни представители да правят изказвания от трибуната на парламента".

"Днес решихме в Министерски съвет, че смятаме за напълно неприемливо този тип поведение, призоваваме другите институции да изкажат ясно отношение, а партия "Възраждане" да се върне към действия за спазване на законите на страната. Защото част от тези действия изискват проверка дали не става въпрос за нарушение на нашите закони", заяви Денков.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов призова да не се провокира насилие и омраза сред българското общество. За МВР от особена важност е да няма физическа саморазправа, каза той. "Искам да уверя българските граждани, че служителите на МВР са подготвени и винаги ще се намесят адекватно, когато има сигнали или индикации за престъпления. Разпоредил съм на директорите на областни дирекции да са особено внимателни и да се намесват адекватно, когато има отявлени изяви за провокация, бунтове, въстания, напрежение", допълни Стоянов.

Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. "Използването на имунитета за заобикаляне на административна или наказателна отговорност, за нереализиране на такава отговорност, е злоупотреба с право. Призивите за политическо мотивирано насилие, агресия, използване на езика на омразата са съставомерни деяния, които са наказуеми. Призовавам българските разследващи органи да установят онези действия, които са съставомерни, да започнат проверки и съответните разследвания", призова той.

"Не може да допуснем насилието в политическия процес да стане норма. Ще се противопоставяме решително на този процес и се надявам на подкепа от българските граждани", допълни Славов.

ОЩЕ: МВР подгони "Възраждане" за "Одеон" и надрасканата бирария

Припомняме, че в последните седмици "Възраждане" бяха свързани с няколко скандала. В средата на юни премиерата на филма "Close" от "София Прайд Филм Фест" беше спряна заради акция на поддръжниците на Костадинов пред кино "Одеон" в столицата. Появиха се и кадри как СДВР не се намесва, някои полицаи пък се поздравяваха с привържениците на проруската формация. Последва протест на ЛГБТ обществото в рамките на "София Прайд".

Привърженици на "Възраждане" се активизираха и във Варна преди дни, където имаше прожекция на същия филм. Футболни ултраси са нападнали зрители във Фестивалния център.

Поддръжници на "Възраждане" вилняха и в бар за крафт бира в София. Докато партията организираше протест на жълтите павета, барът постави на своята витрина надпис, че не обслужва привърженици на партията. По думи на собственичката на магазина, табелата е била сложена заради конфронтация с мъже с тениски на формацията, които са влезли и са започнали да ѝ правят забележки, че в магазина ѝ има знамена на „чужди държави“ и че тя трябвало да ги свали и да сложи само български знамена. След като надписът на стъклото на заведението започва да се разпространява в социалните мрежи, в бирарията отново нахлуват мъже с тениски на "Възраждане". Сред тях е бил и депутатът на партията Славчо Крумов. Стига се до викане на полиция. После витрината е надраскана с надпис "jude" и звездата на Давид.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес