Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът потвърди: Настоява за удължителен бюджет въпреки отпора на синдикатите

31 октомври 2022, 14:21 часа • 1233 прочитания

Служебният кабинет потвърди позицията си, че ще настоява за удължителен бюджет, въпреки че синдикатите КТ "Подкрепа" и КНСБ са против законопроекта, както се разбра на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебен кабинет: Как Гълъб Донев прави бюджет? Перо по перо", пошегува се министър-председателят в началото на извънредно заседание на Министерски съвет в понеделник.

"Преди да започнем обсъжданията, се налага да внесем окончателна яснота на позицията на МС относно бюджета за 2023. Има противоположни становища и очаквания към нас. Говори се и с метафори – невинаги успешни. Колегите от Министерство на финансите разработиха няколко сценария, включително варианти за бюджет. Правителството се спря на удължителния закон за бюджета. Личното ми мнение е, че е време за вразумяване, когато става дума за бюджета на държавата", заяви Донев.

"Ще припомня, че служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани. Любопитно е, че някои партийни лидери ултимативно искат от нас това, което ни забраняваха само преди 3 месеца. Имаме и основателни опасения, породени от миналогодишния опит, че в силно фрагментиран парламент обсъждането и приемането на бюджета може да се превърне в предизборно наддаване. Цената на подобна безотговорност ще е непосилна за нас като общество, последствията ще са непосилни във финансов, икономически и социален план. Голямата ми надежда е бюджетната процедура да не затъне в дълга парламентарна процедура", обяви още служебният премиер.

Припомняме, че работодателите подкрепиха правителството относно удължителния бюджет. Това означава, че бюджетът от 2022 ще се прилага и през 2023 г.

Социалните мерките в бюджета се запазват непроменени. Всички плащания по Плана за възстановяване също се запазват. С удължителен бюджет ще се осигурят социалните плащания и други плащания. Гарантира се устойчивост на разходите и мерките за преодоляване на ковид - допълнителни плащания към спешните медици и закупуването на ваксини срещу коронавирус, аргументира плана си кабинетът.

ОЩЕ: Финансовият министър: Бюджет 2023 не е отговорност на служебно правителство (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес