Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът "Орешарски" опитал да спре справките в Имотния регистър

15 август 2014, 20:00 часа • 23826 прочитания

Поредно решение в „12 без 5” на предишното правителство - кабинетът "Орешарски" спешно е забранил достъпа до данните на Агенцията по вписвания. С Постановление на МС № 230 от 25 юли 2014 г. българските граждани са били лишени от правото си да искат и получават от АП копия на документи. Това е направено чрез промяна в Правилника за вписвания, информира "Биволъ".

Направените промени забраняват издаването на незаверени копия от вписани актове. Заверени преписи, както и досега, продължават да се издават само на страните и техните представители. По този начин достъпът на обикновените граждани, НПО и разследващите журналисти до иначе Имотния регистър е тотално ограничен. Публичността на Агенцията по вписванията е сведена единствено до издаването на заверени имотни справки само на лицата, които са страна по някаква сделка.

Постановлението е обнародвано в Държавен вестник на 1-ви август и веднага е влязло в сила. Затова Сружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) вече е изпратило жалба до Върховния административен съд по случая.

Реакцията на новите власти обаче беше светкавична. От Агенцията по вписванията вече публикуваха съобщение, че работата с Имотния регистър няма да бъде променена. Устни справки и достъп до актовете на даден имот могат да се извършват на място във всички Служби по вписванията в страната, както и да се издават копия на документи съгласно чл. 6, ал. 1 и  ал. 2 от Тарифата за държавните такси, събирани от Агенция по вписванията, уверяват от самата агенция. Това е възможно, защото кабинетът Орешарски не се е сетил да отмени опцията за устните справки.

Според обосновано предположение недомисленият опит за потъпкване на прозрачността е направен заради многото справки и проверки на журналисти в търсене на връзките покрай случая "КТБ".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес