Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът одобри и двете кандидатури за нов еврокомисар, ЕС ще решава

23 юни 2023, 17:22 часа • 3702 прочитания

Министерски съвет одобри и двете български кандидатури за нов еврокомисар, който трябва да наследи Мария Габриел. Става въпрос за излъчения от ПП-ДБ бивш министър на иновациите Даниел Лорер и кандидатурата на ГЕРБ-СДС Илиана Иванова.

На ход е Европейския съюз, който чрез своите вътрешни процедури трябва да избере подходящия кандидат.

"Бяха предложени две кандидатури – тази възможност е предоставена в писмото от Урсула Фон дер Лайен", каза премиерът Николай Денков след днешното извънредно заседание на кабинета. "Двете имена вече са известни – Даниел Лорер и Илиана Иванова. Това, което констатирахме, е, че и двамата кандидати имат много висок експертен опит, с много натрупани активи в различни области. Иванова има повече опит в Европейската сметна палата и като евродепутат. Лорер има много богат опит в бизнеса, иновациите, като български депутат и част от комисии в парламента и като министър на иновациите".

"Представяме двама много достойни кандидати. ЕК ще избере един от тях да бъде следващият еврокомисар до края на настоящия мандат", заяви Денков.

ОЩЕ: Коя е Илиана Иванова - предложението на ГЕРБ за еврокомисар

"Предоставена е възможност за две кандидатури, възползваме се. И двете са много силни. Чрез вътрешните си процедури ЕК трябва да види кой кандидат може да се впише по-добре. Новият еврокомисар ще трябва да поеме определени ресори и те ще трябва да бъдат разпределени по някакъв начин. Г-н Лорер има по-близък профил до иновации, до ресора, който имаше Мария Габриел. Г-жа Иванова има друг опит, който може да се окаже ценен. Решението ще е на базата на комплексна оценка, която ние не можем да направим от София", каза Николай Денков.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес