Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът: Лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево" ще има до 6 месеца, държавата контролира всичко

12 октомври 2022, 12:12 часа • 2035 прочитания

Част от ГКПП "Капитан Андреево" вече е със статут на стратегически обект за националната сигурност след решение на Министерски съвет на днешното заседание. Това съобщи земеделският министър Явор Гечев и добави, че до 6 месеца на самия пункт трябва да бъде готова Национална лаборатория към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

"ДАНС проверява предварителния допуск на всеки, който може да влиза в тези помещения, упражнява защита като елемент от националната сигурност, включително информационна и физическа. Всеки, който влиза вътре, влиза по определен режим, определен от Министерски съвет, както и с придружител. Благодаря на МС, на МВР, ДАНС и Агенция "Митници" за изготвяне и прилагане на постановлението. Мислим, че това е началото на края на цялата драма по отношение на "Капитан Андреево", където държавата упражнява пълния контрол на българската и на европейската граница", заяви Гечев на брифинг в сряда.

Според него държавата не води битки с никого. "Съдебните спорове с "Евролаб 2011" (б.а. - частната компания, която десетилетие осъществяваше контрола на границата) ще продължат, но държавата няма да спре да работи. Само тя упражнява в момента цялостния контрол по отношение на границата", увери министърът.

ОЩЕ: Уволненият шеф на БАБХ каза в Студио Actualno как ще си проличи дали далаверата се връща на Капитан Андреево (ВИДЕО)

Той добави, че се работи в срок до 40 дни да се разшири капацитетът на държавната лаборатория, за да може да приеме всички проби и да отговори на всички изисквания като капацитет. До 6 месеца трябва да бъде проведена процедура, да бъде закупено оборудване и да бъде стационирана Национална лаборатория към БАБХ на ГКПП-то. "До тези 6 месеца централната лаборатория извършва пробовземането, цялостният контрол се осъществява от БАБХ", допълни Гечев.

"Частната лаборатория в момента не изпълнява дейност там. След 6 месеца пробите трябва да се изпълняват на самия граничен пункт", повтори той.

На въпрос дали ще се сформират нови опашки от тирове заради това решение, или е предвиден план, той отвърна: "Преди 2 месеца проблемът беше друг – че съответните лица от тогавашния контрол задръстваха пункта и не даваха възможност на държавните служители, които бяха иззели контрола, да работят на място. С това постановление на Министерски съвет това няма да е възможно".

ОЩЕ: АКФ: БАБХ е нарушила закона - не може да отдава на "Евролаб 2011" държавни сгради за граничен контрол

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес