Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът "дългосрочно" се кани да смени частните паркинги по границата с държавни

27 септември 2024, 16:08 часа • 357 прочитания

Служебният кабинет ще разработи дългосрочен план за изграждане на държавни буферни паркинги по контролно-пропускателните пунктове на страната.

Това се разбра от думите на вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова на брифинг след края на днешното правителствено заседание. Тя коментира, че работна група ще предложи на премиера тази идея като част от пакет дългосрочни мерки. Петкова увери, че е направен цялостен анализ за разположението на буферните паркинги и за собствеността им.

Дългосрочните мерки - изграждането на държавни буферни паркинги, ще бъдат част от цялостната концепция, свързана с изграждането и модернизацията на граничните контролно-пропускателни пунктове и по-конкретно със система за управление на трафика и система за управление на опашките.

Още: Миньорът Горанчо от Северна Македония се оказа собственик на скандалния паркинг на "Дунав мост 2"

В краткосрочните мерки се предвиждат срещи с представители на Румъния и на Гърция, както и с представители на Агенция „Митници“ за синхронизирани действия, които да намалят времето за престой на товарните превозни средства, посочи още тя, цитирана от БТА.

"Разработваме цялостна стратегия за модернизация и изграждане на граничните пунктове, като насочеността е към границите с държавите, които не са членки на ЕС", допълни министър Петкова. По отношение на вътрешните граници на ЕС, вицепремиерът припомни, че служебното правителство е предприело всички мерки за присъединяване към сухопътния Шенген. По думите ѝ след присъединяване към сухопътния Шенген значително ще бъде намален трафикът, тъй като няма да се извършват проверките, които сега се извършват на границата между България и Румъния и на тази между България и Гърция.

Още: Държавата може да поеме управлението на буферните паркинги по границите

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес