Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Журналист: Имам данни, че акцията с Nexo е предопределила избора на президента за мандата, той иска да управлява до октомври

15 януари 2023, 17:33 часа • 10809 прочитания

"Имам данни, че акцията с Nexo е предопределила избора на президента Радев за третия мандат".

Това обяви разследващият журналист Йово Николов. В ефира на bTV той допълни, че Румен Радев ще управлява до октомври и че причината за това е и факта, че "властта му хареса".

"Цялата политическа ситуация показва ,че от БСП няма да могат да изпълнят мандата. Това означава, че отиваме на предсрочни избори през март или април. Силно се съмнявам, а и социологическите проучвания показват, че и след това няма да имаме редовно правителство. Преди местни избори едва ли някоя политическа сила би пожертвала да направи необходимите компромиси, за да има редовен кабинет", каза още Николов.

Журналистът прогнозира, че есента ще имаме избори „2 в 1“. Според него трябва да се появи някакъв много силен играч на следващите избори, за да се промени нещо в политическата среда. Време за нов проект обаче няма. Ето защо той не вижда възможност за разсичане на този гордиев възел.

ОЩЕ: Третият мандат отива в БСП: Какви са политическите реакции и ще има ли правителство?

"Това е подмяна на волята на избирателя (бел. ред. управлението чрез служебни кабинети). По силата на конституцията Румен Радев има правото да назначава служебно правителство. "Да назначава" – това е ключово в това изречение, а не да се избира от представителността на избирателите. На него му хареса да управлява. Служебни правителства управляват от година и половина и това не е хубаво за демокрацията", отбеляза още той.

На този фон самият Христо Иванов заподозря, че акцията срещу Nexo e именно целенасочена кампания срещу партията му и е с цел да предотврати получаването на третия мандат от ДБ.

Друга от замесените в скандала партии - ПП също взе отношение по обвиненията. Съпредседателят на бившите управляващи Асен Василев изрази мнение, че медийният шум е с цел силно да намалее вероятността третият мандат да се реализира, ако бе стигнал до ДБ.

 

 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес