Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йовчев се разграничи от НСО, мълчи и за акцията в Столична община

28 февруари 2014, 12:38 часа • 17867 прочитания

Началник на НСО няма да бъде моят заместник и по никакъв начин няма да участвам в тоя процес. Ще има консултации с президента и ще се съобразим с неговото мнение, тъй като той носи цялата отговорност за тази служба. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде БГНЕС.

Йовчев коментира появилата се информация, че заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов е фаворитът за шеф на Националната служба за охрана (НСО), след като цялото й досегашно ръководство изненадващо подаде оставка. Вчера стана ясно, че началникът на службата ген. Тодор Коджейков и заместникът му Калин Иванов са депозирали молбите си за напускане. Мотивите, които са посочили и двамата за напускането пред държавния глава, са "лични причини".

Йовчев не отговори на твърденията на Бойко Борисов, който обясни оставката на Тодор Коджейков с "натиска, който има върху службата". Йовчев посочи, че не се занимава с тази служба, тя е към президента, и не може да каже има или не натиск. "Трябва да се обърнете към президента, ако той е осъществил някакъв натиск към НСО, би трябвало той да каже и той да го аргументира защо е така".

С мотива, че единствено наблюдаващият прокурор може да прецени и да разреши предоставяне на информация по случая, вицепремиерът отказа да каже за какво е било досъдебното производство за акцията в Столична община вчера. Йовчев потвърди единствено, че има досъдебно производство и постановление на прокуратурата, което те са изпълнявали. Колкото до това защо точно е преценено да бъде по този начин, той каза, че "това е вече въпрос, който са го изяснили колегите". Вътрешният министър посочи и че "полицаите не са били толкова много".

Стана ясно и че със случая се занимава Софийска градска прокуратура (СГП).

Бившият премиер Бойко Борисов преди дни и днес припомни, че е призовал МВР и ДАНС да се поучат от случващото се с Цветанов. На въпрос дали е склонен да се поучи от грешките на неговия предшественик, сегашният министър на вътрешните работи каза: "Склонен съм да се поуча от всички грешки, които са направени преди мен и от тези, които извършвам аз и това ще бъде стил на работа".

За всичко предприето по случая със заловените 1400 тона кокаин, министърът каза, че има достатъчно сериозни основания. Той се обяви за дискусия във вътрешната комисия. На въпроса защо не е арестуван Орлин Алексиев, Йовчев бе категоричен, че те не обвиняват, обвинява прокуратурата. "И арестуваме тогава, когато има нужда, за разлика от това, което се е вършило преди", контрира Йовчев. Той припомни отново, че сега се извършва проверка и не иска да говори повече и да прави внушения.

Колкото до информацията, че МВР е в изолация, Йовчев каза, че шефът на Европол е казал категорично, че през последните 5 години сътрудничеството е във възходяща линия. "За 2013 година имаме увеличение на обмена с Европол с 14% в сравнение с 2012 г. И ако се вземат и операциите, които направихме в последно време, предстоят и още. Аз не виждам основания в тази посока да се говори", каза той. "По лошото е, когато български граждани участват в производството и трафика на наркотици и това нещо не е известно на службите и не се взимат мерки. Именно това нещо трябва да се промени и ще променим – гарантирам", каза той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес