Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йовчев: Новият закон на МВР не ни дава нови правомощия, на 12 ноември протестите бяха противозаконни

27 ноември 2013, 15:15 часа • 29201 прочитания

Няма завишаване на полицейските правомощия в новия Закон за МВР – това е абсолютна лъжа, заяви вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев.

„Правомощията не са завишавани от 1990 г. досега. Полицейските правомощия не се различават от тези в останалите страни-членки на ЕС”, обясни министър Йовчев пред Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред пред Народното събрание.

Вътрешният министър подчерта, че „всички прояви на протестиращите от 12 ноември са били противозаконни”.

„Още от предишния ден в СДВР е постъпила информация, че се подготвя организация за блокиране на Народното събрание, изготвен е план за действия на полицията. Около 20:00 часа са разкъсани парапетите на Народното събрание, по служителите на полицията са хвърляни павета и различни твърди предмети. Един час по-късно отново е имало атака върху полицията с камъни и други предмети. Два пъти е пристъпено към изтласкване на протестиращите”, каза Йовчев.

По време на тези действия протестиращите са били предупреждавани през цялото време, че с проявите си са нарушавали закона. На следващия ден са задържани 23 лица, срещу които има образувани 4 досъдебни производства – 3 от тях са за хулиганство, едно е за увреждане на собственост. Наложени са три парични глоби – в един от случаите за носене на забранен предмет”, разказа вицепремиерът.

„Трябва категорично да посочим, че става дума за незаконно мероприятие. Всички тези прояви на протестиращите са незаконни – от първия до последния момент. Налице е грубо нарушаване на обществения ред, увреждане на собственост, неизпълнение на полицейски нареждания, сблъсъци с полицейски служители. Съгласно законодателството органите на МВР при всички тези случаи имат право да употребят сила и помощни средства. Въпреки това, действията на служителите са били само и единствено насочени в посока на предотвратяване възможността да бъдат наранени хора и да бъде увредена собственост. Във всичките си действия те са предприели всичко необходимо така, че да не наранят протестиращите хора”, категоричен беше Цветлин Йовчев.

Относно действията на полицията вътрешният министър даде за пример реципрочни действия във Франция – арестувани над 70 души при демонстрация срещу френския президент Франсоа Оланд, като френската полиция използва сила. „Не можем да оправдаваме действия, които са противозаконни по каквато и да е причина. Полицейските служители защитават закона”, заяви вицепремиерът.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров подкрепи Йовчев с думите: „Не виждам нищо извънредно в действията на органите на МВР и действията им са съгласно Закона за МВР”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес