Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йотова подкрепи Джамбазки за български културен институт зад граница

17 май 2018, 16:30 часа • 1183 прочитания

Вицепрезидентът Йотова подкрепи Ангел Джамбазки за Български културен институт „Св. св. Кирил и Методий“. В този институт евродепутатът и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки предлага да се провежда българската културна политика зад граница.

Идеята е тази институция да опазва българския език чрез провеждането на курсове и програми, които ще издават сертификати за владеенето му. Това е изключително важно и аз ще се боря да го осъществя, заяви Джамбазки.

Вчера той пусна и свое официално мотивирано становище по темата, а на работна среща денс вицепрезидентът Йотова на работна среща в президентството подкрепи инициативата.  На тази среща беше взето решение да бъдат организирани нови работни срещи, на които експерти в областта да направят своите предложения за юридическото реализиране на Българския културен институт "Св. св. Кирил и Методий".

Идеята на Джамбазки е да създаде организация на езикови курсове по български език, на провеждане на изпити, на издаване на сертификати извън границите на България: "Предлагам да бъде създаден Български културен институт "Св. Св. Кирил и Методий", който да провежда българската културна политика зад граница, да организира курсове и да провежда изпити по български език.

За целта може да бъде надграден съществуващия вече такъв в Министерството на външните работи, българските културни центрове в чужбина да бъдат прехвърлени на негово подчинение с дипломатически статут, както и необходимите структури от министерство на образованието и ДАБЧ, които да осъществяват методическото ръководство и връзката с българските неделни училища, които също да могат да провеждат курсове и изпити при определени условия.

Този модел вече работи – Британски съвет, Институт "Сервантес", Френски институт и прочее, споделя в позицията си евродепутатът.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес